Mulanya Disini.....

Friday, December 31, 2010

3..2..1.....Happy New Year all....

3..2..1.. Happy new year all..selamat tinggal tahun 2010....
sedeyyy...
1 minute lagi.....
berdebar...
45saat..
30saat
20saat
10saat
5saat

welcome 2011.....



Goodbye 2010....
I'll miss you seriously....

Banyak benda pahit manis sepanjang tahun 2010..
sedey weii..aku dah 28tahun huh~~ betul ke? aku macam nak pitam x pecaya..

Boleh tak kita stop sehari..utk tahun ni je,
kita ganjakkan ke 32/12/2010..kiranya lusa baru 1/jan/2011...
Please..please bagitau PM la supaya esok 32hb..serius ni..
buatla walau apa cara sekalipun..huhu

Mimpi..

Korang pernah tak mimpi jumpa and makan sesama dengan x-couple(ops ade declare ke tak ni) :)..and dia lak bawa wife dia.. sangat x best la mimpi macam ni kan...

Dalam mimpi aku tu kan aku rasa best sangat coz dapat jumpa dia...tapi yang tak best tu wife dia ade same la..makan sesama buat2 cool la konon, walhal aku tau masing2 (aku n wife dia) ada perasaan jeles..tapi dalam mimpi tu siap aku teringat kat bf aku sekarang hehehe..dia bertambah sweet tak macam sekarang dia semakin sihat walafiat..maklum aje la dia kan ade yang jaga dah :(....

nota kaki: aku terbayang2 aje mimpi tu :) aku tengok fb dia....semoga ko bahagia hingga ke akhir hayat amin....

Thursday, December 30, 2010

I Love Picnic....

Owh hari ini adalah hari yang teramat best aku rasa...kenangan yang best di penghujung tahun 2010...picnic yang tak dirancang, rancang tak sampai berapa minit terus jadi punya...mulanya tak mahu pegi coz terikat dengan komitmen kedai,al-maklum sajalah itu je punca pendapatan aku untuk menampung segala hutang piutang aku..kalau aku tutup maknanya tak ada la rezeki aku :)...

Citenya mula cam ni..aku chat ngan ija (cousinku), then dia kata jom g picnic..ingatkan dia memain,aku pun ok aje la.. kebetulan masih ada 4 sit kosong, apalagi bawakla mak,an,pila n aiza..nasib baik masa tu mama dah masak nasi..ayam pun dah dikeluarkan dari aisbox senang aje la keja...aku xpress je, ayam masak kicap...labu muda tumis je..dengan pucuk timun jepun+ sardine..kul 10.10am bertolak to Mahua...

Wednesday, December 29, 2010

Diet ikut jenis darah...

Aku terbaca satu atikel ni dari salah satu blog diari diet sya..oowhh rupanya diet ni ade gak ikut jenis darah yer...hurmmm aku ni tergolong dalam golongan darah O...kat bawah ni ada diet yang sesuai untuk golongan darah jenis '0'

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’

Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan.

Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.

Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.

CIRI KHAS GOLONGAN DARAH O:
• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

sudirman_aku penganggur



Lagu itu macam sesuai je untuk aku..kredit to Allayarham Sudirman Arshad..Jangan ku dipanadang hina kerana aku sorang penganggur..apa makna penganggur erk?? nanti la aku search dulu dekat google..

Pernah satu ketika dulu aku terasa seakan di hina...bukan orang lain pun keluarga sendiri juga hurrmm tapi aku tak kisah semua tu, yang penting aku x menyusahkan orang lain...walaupun aku bukan seorang yang berkkerjaya at least aku masih boleh mendapatkan rezeki dengan bisnes yang aku lakukan...rezeki ada dimana-mana, aku pegang kata2 itu..yang penting berusaha...sebab itulah wujudnya kata2 usaha tangga kejayaan...

Who cares kata orang lain...aiman tak kisah..cakaplah selagi korang x puas..setiap orang memang ada keinginan untuk mendapatkan pekerjaan yang menjamin masa depan..tapi istilah menjamin masa depan tu dah macam kurang sesuai digunakan masa kini...Ramai juga penjawat-penjawat awam yang berhutang keliling pinggang...ramai juga yang susah...awal tahun mungkin ade lah duit..pertengahan dah sengkek menunggu akhir bulan :)...so lebih baik buat bisnes sendiri even tak ada gaji bulanan at least masih boleh buat simpanan sedikit..

Memang banyak kelebihan pada orang2 yang bkerja dengan gomen..mudah buat loan..mudah dalam segala hal..tapi itu kan semuanya hutang..beli kereta baru...rumah besar..tapi hakikat nya hidup dalam tekanan...serba serbi x cukup terpaksa mengikat perut sebelum hujung bulan...untuk yang bekerja di daerah yang kos hidup masih sederhana mungkin boleh tahan..tapi cuba fikirkan macamana yang tinggal di bandar yang kos hidupnya tinggi, seperti d Kuala lumpur atau Johor atau yang sewaktu dengannya??

Tuesday, December 28, 2010

Customer always right..

Customer always right (cakap ong putih)..pelanggan adala raja (indon kata)...kenapa tiba2 aku tulis entry macam ni? huh~~~

Serius..aku sakit hati bila ada cust balik2 nak tanya tentang harga..imagine aja la..terang2 ada harga pada barang mau lagi tanya ciss..kalau mood ok, senyummm..kalau x ok "aik,harga tdk berubah..kan ada harga tu" muka pula berkerut, pasti cust perasan perubahan air muka...bosan pula menjawab soalan2 bonus...kalau buta huruf tak pe juga, ini tidak masih sumandak2 yang tanya...apa tanda harga yang aku lekatkan tu susah sangat ke nak baca?!

Tadi ada satu cust datang..aku dah kata harga minuman botol rm1.00, ni asyik2 tanya yang oren berapa? yng cola berapa? yang sarsi berapa? apa punya bodoh! lepas tu dia kata " eh tak jadi la macam haus tapi x boleh habiskan"..x ke sakit hati ...ngek ngek ngek dah lah bau macam om sampai pening2 kepala aku last2 x jadi pula huh!!!

makan..makan..makan

Takut pula tengok ni pic...deiii

Aktiviti makan2 ni aku rasa tak berkesudahan dan semakin hari KILO aku semakin naik..fuyooo wa cakap sama lu la..wa tatau wooo...semalam nasib baek tak jadi nak p kfc kalau tidak kompom sekilo lagi naik huhuhu sangat menyesakkan fikiran nak cari cara diet yang paling berkesan...

Sabtu lepas g makan kenduri rumah dzuan...hurmm malam pulak tu..nasik kontrol giler la..tapi makan ikan..sup...2x5 je menggemukkan aku...balik umah dah kenyang x sah kalau x mengantuk..peduli apa aku..tidur~~~~ proses pembentukan lemak dah bermula.....

Ahad memang syok..ada makan2 lagi..pening kepala den cinabeii tolll..awat la aktiviti makan ni berterusan tanpa henti?? Kinol anak m.piah buat kenduri kawen..nikah dah lama cuma buat ramai2 di dewan,,poie laie...makan la aku ...tapi alhamdulillah makanan tak berapa sedap so aku x makan banyak...bukan nak komen tapi serius aku kata..masin sangat hahaha (ketawa jahat)..lepas tu ada kenduri kawen d kampung baginda mulanya nak p tapi last2 cancle suh si ann p...aku terus buka kedai...

nampaknya aktiviti makan ni sering merosakkan program diet aku huhu....semalam x jadi p KFC aku goreng mee 2 bgks aku sulis parida n an yang melantak padahal 2 orang tu dah p makan tempat si rupert....

Friday, December 24, 2010

Begitukah akhirnya??

Kelmarin aku dah berjanji dengan kawan2 aku wiah n atie untuk b'jumpa di kk...seperti biasa pilihan aku masa kini ialah dengan menaiki bas yang mana kos perjalanan lebih murah berbanding dengan kos teksi....Masa tue bas Bumiputera yang selalu ku naiki telah lama bertolak, nasib baik bas mini masih banyak nasib aku agak baik untuk hari ini...
Aku menunggu penumpang lain dalam kereta..ya ampun cuaca yang amat panas sekali...nasib baik la ramai penumpang untuk ke kk hari semalam dan aku tidak menunggu terlalu lama dalam bas...
Dalam aku merungut sebab bas lambat penuh masuk seorang perempuan (berbangsa plpn)yang ku kira berumur lingkungan 28tahun masuk dan duduk bersama sorang perempuan dalam 3tahun dan 3 orang adik lelakinya...kebetulan dia duduk di tepi tingkap...dan di tepi tu berdiri seorang lelaki yang ku kira suaminya berdasarkan panggilan abang dan tentunya anak kecil itu adalah anak mereka berdua....
Sebelum bas bergerak perempuan tu bersalaman dengan suaminya dan mencium pp suaminya...
masih terngiang pmpuan tu berkata "selalu sms sayang kok" dan dia terus menangis...persoalan bermain di fikiran ku...kenapa dia menangis? adakah kerana dia itu isteri entah yang keberapa dan hidup berjauhan dengan suaminya?....kenapa anak dia memandang sayu dan berkata..ibu nak bapa....ibu nak bapa...adakah kerana dia jarang bertemu??
Ini kah yang aku akan lalui satu masa nanti....terpaksa berjauhan..atas dasar nama seorang isteri tetapi tidak seperti orang lain??......aku termangu sendirian...sehinggala aku terlelap....

Thinking of you~~~

Its heavy raining outside,
so cold...
Until i wanna cuddle
ownself here...
Inside my blanket
..warm..
My mind was thinking..
thinking of you
my Love...
Why im so worried?
maybe im thinking too much..
thinking of you again...
and again and again
until make myself
sad......
but why my Love...
I dont Know why??
and im still find out an answer
until now...
My Love....
No matter what~~
I will always be with you...
even i know its a lil bit hurts..
I will survive for you,
I hold for you
I will smile,laugh
and happy always just for you...
and My Love,
I want you to Know
that
You're my strength,
my Inspiration...
I cant Live without
You...
I love you til the end~~~~
Love you so much

Monday, December 20, 2010

Azam...

Hari ni dah 20hb December 2010...tinggal beberapa hari lagi kita akan meninggalkan tahun 2010..aduh...umur aku semakin meningkat setahun...dan nampaknya aku semakin tua setahun...umur semakin meningkat tapi belum ada pencapaian yang membanggakan..hurmmm entahlah...

orang sekeliling mesti mengata aku..huhuhu tapi ada aku kisah?? sebelum mengata lebih baik beli cermin dulu hahaha....dah nak tahun 2011 apa azam aku kali ini...entahla, sebab aku rasa azam2 aku sebelum ni dan tahun2 lepas masih banyak yang belum terlaksana...aku masih banyak berhutang dengan azam2 aku yang terdahulu....

nanti sambung....kalau rajin.,...

Program Hancuss...

Lama rasanya aku ni x memblog..dengan kesibukan yang melampau (mengalahkan PM pula) sampai tidak ada kesempatan nak memblog..hua hua hua....nampak tak apa tajuk entry kali ni...macam bangang pun ada Gurangak bin Gunsirit betul aku rasa...

Seperti biasa..aku ni eksen je nak berdiet huhu memang will power tu ke london bersama semangat ku yang semakin jauh menghilang..andiy dara kakki...sepa suruh...dengan kad-kad jemputan khawin yang berlambak2 di rumah dan kebetulan aku memang free sebab teringat makan free sebab tu la program diet aku bertambah hancus seperti impian ku yang dah lama hancuss berderai..hahahah merepek tahap kapal terbang dan jet pejuang yang terbang laju...

huhuhu meh aku coret2an sikit pasal selera makan aku yang semakin bertambah seperti air sungai yang melimpah akibat bah!...kin panas..aku suka NASIK kenapa aku suka NASIK sebab dia sedap dan MENGEMUKKAN...apa lagi kalau ada tuhau..pergh..ada ayam...huhuhu ada kerabu mangga..memang bertambah ja nasi tu....orang kata sikit2 lama2 bertambah2..memang x boleh pakai kata pepatah tu..cisss..sikit2 lama2 jadi bukit...memang macam bukit dah perutku yang dulu ramping bak kerengga hahahaha....lepas ni kakak aku Ina and adik aku Pila suka lah tu hahah sebab dulu aku teria tak makan nasi cisss x boleh jadi....

Sabtu lepas aku seperti biasa meniaga menambahkan rezeki..and serius aku memang x makan langsung..tapi dah lama sikit berut bergendang tali kecapi..pelan2 menyusup ke gerai makan minta soto kecil semangkuk....lepas tu minum cendol kkkiiiheeeiii...punya sadap makan..balik rumah dengan perut kosong terus tidur...kul 1.30 g mahua..beli keropok+kacang+100 plus+aiskrim bekas besar+mineral water..sampai atas x makan pun makan aiskrim jer....turun bawah g singgah kedai makan restoran PUTERI di tambunan..diharapkan ni la kali pertama dan terakhir sebab masakan hampeh macam tempe...ada ke patut sup macam air n garam ajer...kalau bukan kerana lapar sorry naik lori..nasib baik x makan soto hahahha jaid makan soto aku makan mee goreng yang keras macam batu..sepa yang pakai gg palsu kompom tertanggal hahahha.....DIET HANCURRR!!!

Ahad...breakfast makan bubur nasi yang telah menyebabkan aku kembung perut....kul 3 g kenduri kawen....makan NASIK!! dengan daging..ikan sweet and sour..dengan ayam..dengan bla bla bla.....singgah Damai beli kuih pisang and makan kepak ayam 1...DIET HANCURRR!!

hari ni awal pagi makan roti campur telur!! lepas tu nugget 2ketul...aduh perut macam terasa kembang..awal pagi dah membedal roti 3 4keping....sepa nak tolong aku ni....berat dah naik 3 kilo.....

TOLONG...TOLONG...TOLONG!!!!

Monday, December 13, 2010

telefon..telefon berbunyi....



Best tak lagu ni..paling best time phone tu ringing kan..ahahha macam tu la aku rasa sekarang ni....kul 1.35pm hp ku berbunyi..terkejut den ingatkan sape la..huh~~ kurr semangat...hari ke 52 baru dapat bercakap dengan dear..padahal baru plan nak majuk panjang if hari ni dia tak call...owhh rupanya baru dapat call coz hp simpan kat office...i know y hikhik neway thanks my dear..........

Saturday, December 11, 2010

Kalau perempuan......

Kalau perempuan cantik pendiam
Lelaki akan kata :: Wow ! Ciri² isteri idaman...
Kalau perempuan tak cantik pendiam
Lelaki akan kata :: Tak reti berkomunikasi agaknyer...

Kalau perempuan cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata :: Mesti ada krisis nih... Kesiannyer...
Kalau perempuan tak cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata :: Dahla tak lawa, perangai plak mcm sial !!!

Kalau perempuan cantik menolong lelaki yang kesusahan
Lelaki akan kata :: Wow !!! Heroin sejati...
Kalau perempuan tak cantik menolong lelaki yang kesusahan
Lelaki akan kata :: Hmmm... Taktik nak ngorat la tu...

Kalau perempuan cantik dapat lelaki handsome
Lelaki akan kata :: Ok la, bagai pinang di belah dua...
Kalau perempuan tak cantik dapat lelaki handsome
Lelaki akan kata :: Kesian... Mesti dah kena bomoh lelaki tu...

Kalau perempuan cantik ditinggalkan kekasih
Lelaki akan kata :: Buta kayu betol mamat tu !!!
Kalau perempuan tak cantik ditinggalkan kekasih
Lelaki akan kata :: Patut pun kena reject...

Kalau perempuan cantik bawa BMW
Lelaki akan kata :: Ntah Dato' mana la yang bela dia ni...
Kalau perempuan tak cantik bawa BMW
Lelaki akan kata :: Mesti anak org kaya ni...

Kalau perempuan cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata :: Wah, caringnyer...
Kalau perempuan tak cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata :: Elleh, gedik la tu...

Kalau perempuan cantik bersedih hati
Lelaki akan kata :: Don't worry, I will make you happy forever...
Kalau perempuan tak cantik bersedih hati
Lelaki akan kata :: Sikit² nangis !!! Gembeng tol. Ngade² la...

Kalau perempuan cantik pandai masak
Lelaki akan kata :: Dah la lawa, pandai masak plak tu...
Kalau perempuan tak cantik pandai masak
Lelaki akan kata :: Ntah sedap ke tidak tu...

Kalau perempuan cantik main² missed call
Lelaki akan kata :: Syoknye, rindu la tu...
Kalau perempuan tak cantik main² missed call
Lelaki akan kata :: Ko ni takde keje lain ke ??? Sibuk ni tau tak !!!

Kalau perempuan cantik hantar e-mail hari²
Lelaki akan kata :: Sukenyer...
Kalau perempuan tak cantik hantar² e-mail
Lelaki akan kata :: Asyik² e-mail dia... Boring sungguh la !!

Nota kaki: aku ni memang cantek........xde sape nak puji biaq aku puji diri sendiri nooo...hehhe

Friday, December 10, 2010

Hari ke2...

1. Breakfast -----> sepeket Rxlite dengan 4keping biskut
2. Lunch ----> sayur kobis je dengan ikan
3. Makan petang ----> nasi 2 sudu makan + kobis n ikan...
4. Makan malam around kul 7----> biskut, telur sebiji, kuih sebijik huhuhu ni ke diet????

Masih perlu berusaha untuk kurangkan pengambilan makanan...sungguh x seimbang hahahah...aku yakin dengan diri aku untuk berdiet tapi ....emm apapun semuanya bergantung pada diri sendiri..cayok cayokkk

Diet utk 1st day...

Korang tau x hari ni hari pertama aku diet...pagi2 minum sepeket rxlite...masak untuk tukang2 kat umah...masak sup then masak bihun sup sikit utk lunch :) ....

kul 12pm g pekan dengan cousin n her son...CIMB-Dubai collection (carik baju utk duan kawen)-Fitrah-Golden rose collection dapat 1 baju kebaya rm105.00-makan d Sri Keningau (ija spend)-survey-Hiaplee-mee woo (last destination d pekan)-Tadika cahayaku (hantar hanger) kul 6.30 sampai umah-Kampung Lambanga (umah kenduri) huhuhu imagine penatnyaaaa..

petang tu masa g Sri Keningau.makan nasi sikit..telur masin n babat...Sepanjang perjalanan tu aku makan roti dari ekonomi bakery..sampai umah duan aku makan ayam masak kicap sket..huhuhu bolehlah tahan sekejap...

insyallah aku nak tekadkan hati n kuatkan semangat untuk DIET....misi hari ni hampir failed! huhuhu

Wednesday, December 8, 2010

Sakit dada sesak nafas......

Sepanjang hari ni aku rasa tak selesa okeh! sakit rasanya dada aku n terasa sesak nafas..macam tak tahan pulak cisss..dalam fikiran aku, kalau aku mati macamana?? aku takut mati....memang aku takut amalan aku masih 0...masih banyak benda yang aku belum buat...aduhhh~~ (sedih sekejap)

SNTN & SNT.KFC


Tetiba je aku terjaga dari tidur yang lena...yang selama beberapa bulan ni aku masih liat nak terjaga..huhu ni sume pasal diet la..cissss...aku nak cite sikit pasal diet aku ni..sebelum ni aku dah selalu la minum produk2 yang berada p pasaran ni huhuhu...tapi duit aje terbuang berat tetap sama..ni semua sebab x disiplin la pasal tu badan x turun2..ade juga ribu la duit aku habis di sebabkan nak diet jer..huhuhu...cuma justmate5 tu berat aku ada kurang la tapi still x jaga makan so naik balik.....

Baru je tadi dear sms tanya pasal berat badan..dia kata control......nanti jadi 5tan..pulak dah huhu..yeah caiyok2 aku nak lawan my kak n my adik..pergh..meh kita sama2 jadi kurus..aku semakin risau tukang jahit selalu silap jahitkan aku baju..entah kecil sangat aku rasa hahahah...

sempena Maal Hijrah ni..taun baru kepada Umat Islam..aku nak berubah dari besar kepada yang kecil insyallah..huhu nekad ni..so marila sama2 kita mendietkan diri and SAY NO TO NASI...heheheh


Ni produk yang aku baru nak beli..nak try...huhuhu

Alhamdulillah berat aku ade kurang sikit cuma aku x berkemampuan nak
beli coz mahal sangat..ada 3set aku minum

Aku x tau apesal aku gila p guna pduk ni..huhu x da manfaat utk diri aku....

Ahaha aku rasa time aku try produk ni la duit aku beratus rugi...aku beli
2 set and tak habis pun aku minum huhu...penyediaan nak minum
bendalah ni sangatla leceh..so dinasihatkan sesape yang
memang x suka keja leceh toksah la amik hikhik

Produk ni aku try juga ada 2 set jugak la cumanya penurunan tu memang x nampak..
last2 aku macam nak mati tercekik coz banyak sangat capsule nak telan..Last2
aku bagi mama aku minum....

Ni la produk yang mula2 sekali aku try..huhu memang keja membuang aje la..
dah tu bila nak buang cepat aje nak keluar..memulas beb!





Tuesday, December 7, 2010

Picnic yang tak dirancang...

Semalam aku chat dengan ija pasal plan dorang nak picnic di pamilan..aku ni asal dengar pasal sungai memang no 1..kalau laut tu kureng sikit la kot...mula2 tu memang tak berbesar hati pun nak pi...banyak benda yang aku nak kena settle..aku nak beli barang kedai, makanan dah tak ada dah pun so kenalah beli itu kan daya penarik untuk kedai runcit..

Pagi-pagi time aku mandi jaid call aku..mak kata jaid x nak bagitau apesal..so aku call back n jaid kata dia naj ajak picnic sama tapi depa penuh so aku terus bersiap nak ke Pekan beli barang..aku dah bersiap nak jalan jaid call n kata sedia..kita jalan kejap lagi hurm aku ape lagi teruslah amik beg..bawa baju and seluar mandi heheheh barang2 lain aku dah memang x ingat coz berapa minit je selang jaid call dia dah sampai depan umah...kelam kabut aku dibuatnya.

Sampai depan kedai..makcik sampai dengan ixora ija..kebetulan ada 2 kosong n makcik suh mama n an bersiap hahah kelam kabut dorang bersiap..kitaorang jalan dulu....tapi patah balik coz wallet jaid tertinggal heheheh..singgah petronas beli makanan terus jalan.....


mama and her sister
Antara rombongan picnic...

sempat bergambar kenangan sebelum balik....

selamat jalan kalau sudi datang lagi.....

Mengantuknye~~

Sunyi sungguh pagi ini tinggal aku sorang je lagi yang belum tidur, sekarang ni jam sudah menunjukkan pukul 4am, tapi aku still tak boleh lelapkan mata...entahlah aku pun x tahu apa sebenarnya yang membuatkan aku tak boleh tidur..layan fb..aku chat dengan kak Beth..dengan kawan lama..dengan kawan baru huhuhu...lepas tu tengok pula cerita channel 702 held hostage...sedih dan sakit hati tengok cerita tu..sebenarnya aku tengok cerita tu pun dah dipertengahan poon layan~~~....

Aku tak tahu nak buat ape lagi supaya aku boleh tidur..huh~~nak berfb pun rasa dah boring coz kawan2 dah ramai yang tidur..aduh confirm esok ni aku mengantuk gila..ciss....

Dear ada sms me tapi disebabkan terleka tengok cite tu terlambat la pulak nak reply..dah habis cite baru send hurmm dear dah x reply..maybe dear dah tidur :) nak buat macamana ..esok aje la reply.....




Friday, December 3, 2010

Stress.....


Stress..stress..stress... aku stress gila2 tahap babun! mood aku dari elok aje terus bertukar jadi tak ok..budak2 buat bising siap kena marah..semua serba tak kena..betul kata dear aku ni memang sukar untuk mengawal perasaan marah aku..huh~~~

kenapa la begini akhirnya...apa yang aku sangkakan tidak menjadi kenyataan...bukan rezeki orang kata nak buat macamana..apapun aku dah buat yang terbaik dapat tak dapat belakang kira :( ......

Thursday, December 2, 2010

8 hari lagi..................

8 hari lagi dear akan balik......

Berat yang semakin bertambah...........

Aku tension!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! itu je aku nak bagi tau..berat aku semakin naik..chin aku semakin nampak huhu i mean dah double lagi..aku sedih damn tolll~~~ aku nyer metabolisma ni rendah susah sangat nak turun berat ....bangang tahap gobuk buta betul...

Hari ni dear sms tanya pasal berat pergh~~~ siottttttt aku x tau macamana nak cakap cuma aku cakap kat dear...."abang, berat anim makin bertambah..tolong"~~~~dear cuma jawab "Nafsu makan ni dalaman cuba puasa isnin dan khamis then control lepas tu, bini abang sure ok" huhuhu ok apenya ! aku cakap lagi " abg, anim x boleh control nafsu makan..lagi2 kalau tengah tension.abang tau kan?" boleh tak dear gelak "hahahahaha itu will power.takan dok makan nasi lagi..dulu kan dah boleh control?"

Waduh2 ..emangnya kalau aku dah besar nggak cocok dengan dear ya? itu maksudmu? huhu dear sms lagi......"waaahh kalau macam tu 57kilo dah jauh ketinggalan..tak boleh jadi ni..Berapa kilo naik lepas turun 9kilo dulu?"

4 kilo dearrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.........

Nota kaki: Lepas ni cuba2 la diet yerrrrr.....

kisah lupa.......

Cerita pasal lupa ni..setiap manusia mesti pernah terlupa atau pura-pura atau yang sewaktu dengannya huhuhu...orang kata kalau selalu terlupa tu banyak termakan semut benar ka? erm mungkin ya mungkin tidak..aku ni terlupa bukan sebab banyak termakan semut kali, tapi kisah semalam tu terlampau asyik berfb..

Alkisahnya begini aku jerang air di dapur gas...aku kecikkkkan api then berfbooking la sudah beberapa jam sejak pukul 10-12 malam aku nak tidur kononnya..aku langsung tak ingat pasal air yang aku masak tu....huhuhu adik aku keluar dr bilik coz terhidu bau terbakar..dia terus meluru ke dapur rupa-rupanya pemegang kat tutup cerek tu dah cair n cerek tu dah memang kering tahap gaban dah alhamdulillah adik aku tersedar kalau tidak nauzubillah.....macamana aku boleh lupa ni...

Sebenarnua ni bukan pertama kali aku terlupa..dah berkali2 tapi entahla..nak kata aku tak beringat memang aku beringat tapi.......nasib baikk takde benda buruk berlaku...tobat selepas ini...hahah mama suh ganti balik cerek dia yang dah rosak kihkihkih

Nota kaki: lain kali kalu nak masak tu jangan buat keja yang boleh terlalai huhuhu contohnya gaming...aduhaiiii....beringat sebelum sesuatu perkara buruk berlaku...

Tuesday, November 30, 2010

Hampa

Hampa..kenapala e2 jawapan yang aku dapat...
Bikin panas ni....
Nasib baik la tak boleh call sewenang2nya kalau x ....
dengarla gunung berapi meletup!!!!

Monday, November 29, 2010

makan..makan..makan

Ini la makanan yang paling aklu sukee..nyum nyum nyum

Cakap pasal makan ni selera makan aku semakin bertambah..pergh mesti dear terkejut tengok aku kan hahahaha ...hari ni awal pagi g pekan dengan cousin...aku bawak aiza sekali..mula2 g CIMB bank then g mintak pengesahan pasport pekerja cousin....kebetulan kat tepi tu ada kedai berbumpung merah A.K.A Kefci apa lagi membawak la g makan ahahah....aiza makan regular x-meal and aku makan snake plate..huhuhu entah aku pun tak tahu berapa kilo berat aku bertambah...

Betul kata dear..once kita dah start makan nasik kita dah x leh control lagi hurmmm...betul betul betul...teringat aku 4bulan sebelum puasa...aku lansung x jamah nasi dan memang berkesan betul..9kilos berat aku hilang..oh damn!!~ time raya naik 2 kilos n sekarang rasanya berat semakin bertambah..macamana aku nak amik balik kekuatan aku nak control nafsu makan????

Damn! damn! damn! ni x boleh jadik...aku kena kuatkan semangat aku balik utk x makan banyak hahahahha.....

I Love ur profile picture....

Really like it...ahahah please dont change ur profile pic..like like like thumbs up! kiiheiiii give u 5.1/5 stars kihkihkih kipidap!!!

I miss you dear...

Dear...last night i can't sleep well..i'm trying to sleep but i cant..i don't know why..i'm waiting Ur sms ...are u ok at there? im worried about you..

2.33am i received Ur sms..thanks dear "Ada ni baru boleh balas hehehe..abg baru balik dari masjid..sekarang batuk dan selesma satu bilik..Minggu depan pindah bilik sebab 200 orang akan ke Madinah".....But..sorry dear tak sempat balas sangat mengantuk that time..i already reply ur sms tadi hehe...

Dear...i heard something that make me feel so ...i don't know how to xplain it...i don't care what people think about our relationship..Who cares? I just wanna be ur wife is it wrong?? I love you dear..love you so much..Thanks dear coz always be with me susah senang dear ada bersama..i like so much how u treat me...thanks thanks thanks....

L.I.F.E

Life is only traveled ONCE.
Today`s MOMENT becomes tommorow`s MEMORY.
Enjoy every moment, GOOD or BAD, because the gift of LIFE is LIFE itself.

Actually i received this wonderful words from one of my friend blogs..it is a great definition i think..its remind me how my life turn upside down. I'm still enjoying my life even a lot of such a bad things happened..I still counting the day to start a new year..new books and a new chapters..."Today's Moment becomes tommorow's Memory". We can't never ever to erase our memory...What the best things to do is replace the old memory and create a new memory or we just pretend that we forgot everything such a lost memory...LOL...i always try to have a GOOD memory every years....

Saturday, November 27, 2010

Khawin......

G umah cousin khawin dekat baginda kak sepupu tu namanya kak saliha :)..cantik pengantin perempuan ala2 artis gitu ada iras adik emilia rosnaida..time cuti ni ramai yang buat majlis perkhawinan mungkin disebabkan ramai yang balik kampung time ni kot heheh...bulan 12 ni banyak undangan yang kami terima ...kawan aku aje dah beberapa orang nak menamatkan zaman bujang...status single akan berakhir menjadi married..

Cerita tentang khawin ni sangat la membuatkan aku tension, orang asyik dok cakap pasal khawen aje....Khawin tu ape sebenarnya?? Adakah semata2 dari dua menjadi satu? Bagaimana pula jika khawin tanpa kerelaan semata-mata nak mengelak dikatakan ANDARTU? Susah jugakan pasti x akan berkekalan kalau macam tu...

Bagimana la rasanya bila dah hidup berdua? benarkah berdua lebih baik? Camna rasanya semua benda kena berdua huhuhu ..mesti korang kata kawen dulu la baru tau kan kan kan kan....Best ke kawen ni???????? aku bukan nak kata ape pasal kawen ni cuma aku kadang2 sakit hati sangat dengan orang2 sekeliling yang terlalu sibuk dengan hal orang lain...asyik2 tanya pasal kawen..dah jodoh lom ada nak buat macamana....

11.12 ni ramai kawan aku kawen...

- my cousin Mohd ridzuan + suria
- Kawan sekampungku Kamalia Tugino
- Kawan sekolah lama kat Samtaj Marjiana Damiri
- Housemate aku Nadia Farini + Hadi...

Bila agaknya tarikh perkhawinan aku hikhikhik maybe 15 January 2011.... :) :) my day...umurku akan meningkat setahun by that day...


Kenapa harus dia???

Kenapa harus dia....
Kenapa harus dia....
Kenapa harus dia....

Aku sayang dia...
Aku Rindukan dia...
Jangan pergi jauh dari diriku....

Kenapa rasa itu hadir...
kenapa tika ini...
kenapa bukan bertahun dahulu...
kenapa saat ini....

Kekadang aku merasa ketidak adilan berlaku...
Mengapa aku yang harus merasai
kenapa bukan orang lain...

Entahla semakin hari semakin aku menyayangi....
Sayang jangan kau tinggalkan aku sendirian,
dengan perasaan yang tidak berkesudahan...

emo...

Kenapa aku sedih?
kenapa begini kesudahannya?
Kenapa?
Kenapa?
Kenapa?

Jangan kau bajai perasaanmu..kelak ia mekar dan kau sendiri akan merana...huh~~~
Kenapa perasaan ku begini..
begitu...
Bagaimana kau kan mengerti.....
Andai kau tahu perasaan ku...Mahu ka kau untuk
mendekatiku????

sampai bila pun ku tak pasti........

kenapa aku tetiba emo n..x pasal2 nak emo..

Friday, November 26, 2010

kerja gila.....

Tepat jam 2.30pm aku g pekan dengan ija...destinasi pertama kami di Majlis Daerah Keningau..minta sah lesen then amik borang utk renew lesen trading..then g Pendaftaran....pas tu g CIMB bank and masukkan kat cash deposit rm** hasil dari jualan relode...

Pas tu kitaorang plan g makan pulak tapi b4 tu kena beli barang dulu..singgah kat Hiap Lee...beli barang Rm200.00 juga habis untuk kedai..Rm200 tu macam x ada je huhuhu barang semakin mahal sekarang ni....what to do beli aje la..maklum aje la jualan runcit ni margin sikit jer...

Teringat sebelum masuk ke Hiap Lee tadi..kitaorg baru je park keta..Ija da turun ..baru aku nak turun ada keta jenis Ninja tu masuk kat parking sebelah..kebetulan kat situ kosong..korang nak tau kalau cina tu memang dasar bodoh bahlul la..ade ke patut pintu aku memang tak boleh buka langsung ..setan nye pmpuan cina dia tengok kat aku terus jalan syalll tul..terpaksa aku keluar ikut pintu driver..Bodoh....

Lepas tu g Restoran Rahmat..mula2 plan nak makan roti kosong jer tetiba je rasa nak makan soto apa lagi..."kak oder....minum chinese tea ping..limau ais tak mau amoi ye...and teh ais..makan pula soto ayam 2..ops mee goreng special 1 soto ayam 1 kensel...hikhikhik

Tengah2 aku makan ija kata..g oder la roti canai...nanti kempunan..aku gelak2 pi oder roti canai kosong 2...ya allah kat mana aku nak sumbat ni..tong dah penuh..ija pula tergelak2 hahahahah..aku terus berhenti makan soto (sebab dah habis) n makan roti kosong (terpaksa) setengah je aku berhenti...betul2 membazir ahahahah...ija pula x habiskan mee dia tapau je balik umah....

G pasar beli barang sikit..berjalan dengan keterpaksaan hahahah then beli jammbu..(fiberrrr) ahahhaha ...sampai rumah dah kul 6pm..heheheheh memang keja gila...melantak x ingat badan...

dear..hari ni je makan banyak yer...kihkihkih :( tapi napa tak ada sms dari dear??? habis kredit ke?? takpe sat g aku topup buku 555 x penuh lagi..belum over limits ...nanti boleh claim bila sampai mesia kan kan kan hehehehhe

alert........

alert ....apa itu alert...wahai bulan bagitau sa makna alert hahaha

Make oVer


yang ni lak after aku touch up balik bila aku rasa macam terserlah kedatinanku hahah..ni natural beauty kihkihkih


Hari ni after my cousin make up kan pengantin turn aku pulak d make over..n hasilnya jeng jeng jeng......

Double Chin

Aku sangat terkejut...
nasib baik aku tak mati katak..
serius siot...
dagu aku dah berdouble balik cisss!!
ini x boleh jadi...
aku kena on diet..
Dear pasti terkejut aku dah comel macam anak gajah...
tak pun comel macam teddy bear..
tapi takpe lagi Gumuks lagi best..(cakap org kecewa)

kenapa aku gumuk balik?
sebab x control makan macam dulu

masa puasa aku kurang 9kilos siot!
Hah..rasain looo sekarang dah naik 3 kilos...

senang je kalau nak kurus..nak tau caranya?
Nak..nak..ape dia??

Takyah sentuh nasi walau sebutir selama 4 bulan sanggup x?
will do...dulu boleh kenapa sekarang x boleh..sialan!


Nota kaki: aniem u can do it...jangan makan jangan makan jangan makan
tapi jangan la tak makan terus nanti sakit..hikhikhik.Dear kalau makan kefci boleh kan???? BOLEH BAH KALAU KO....


Salam jumaat

Rutin aku seperti biasa tak ada yang berubah...bangun.mandi..mengadap laptop sebelum buka kedai...sepanjang beberapa tahun ,ni lah rutin seharian ku..bosan? tipulah aku jika aku tidak merasa bosan.....sampai satu tahap fb pun aku tak layan coz teramat bosan tahap dewa...Bayangkan, kedai pun aku tak buka sampai ke petang kerana terlalu bosan tapi bila difikirkan kembali rugi sebenarnya jika kita menutup pintu rezeki kita...kedai itu la yang membantu aku mendapatkan sedikit rezeki sehingga aku mampu untuk membayar bayaran bulanan ku yang mencecah 2k ....pergh sakit sebenarnya tapi kena pandai adjust la..nasib baikla aku ada sedikit kelebihan dalam masak memasak boleh juga la buat duit..sapa nak bagi setiap minggu dapat duit? kalau ada adik n mak pendapatan aku kurang banyak..tapi kalau adik x ada huh~~ 3 ratus lebih tetap dalam tangan hahaha kompom adik jeles kat kl tu sebab dia x dapat buat duit..padan muka!

Hari ni majlis pernikahan mama patan..malas nak melibatkan diri...dari semalam mama sibuk didapur aku macam malas untuk membantu entahlah aku tak tau kenapa...terasa berat sangat kaki nak melangkah ke dapur..last2 tidur lebih baik hahahah.. next.....

Mata terasa berat..macam nak tidur tapi tak boleh la..rezeki kena cari juga..esok aku nak g kursus kat keningau har har har macam lawak siot aku nak join kursus tu...dear kata g aje la...guna ke tak guna kursus tu belakang kira kihkihkih ok dear arahan diterima..yang aku tak suka ni aku kena bayar sendiri cisss...

Dear sms aku...dia tak akan mengabaikan diriku n x akan mengabaikan kasih sayang nya pada aku...dear sayangkan aku thanks dear....


Thursday, November 25, 2010

Fatin Nur Afifah - Tentang Bulan bersama Lirik


ini kisah tentang bulan&bintang...bermakna bagiku kini...

Kau Hadir-Dehearty



teman dikau hadir dikala aku memerlukan sorang teman..
dikau bawa secebis bahagia..
bila aku hampir berputus asa....

thanks teman kerana menceriakan aku.....

Blur..

Mama sedang sibuk didapur menyediakan masakan untuk majlis perkhawinan jiran..aku seperti biasa malas untuk melibatkan diri..huhu sibuk dengan laptop...aku tiba-tiba terasa sunyi tanpa kawan untuk aku meluahkan segala kegusaran aku..kenapa tiba-tiba aku merasa gusar..gundah dan risau??

Kemana kau teman saat aku memerlukan mu..aku ingin kau disampingku tika aku sedang berduka..aku perlukan mu untuk mengurangkan sedikit tekanan yang aku hadapi..tapi adakah aku tertekan ?? oh no..entahla hari2 yang membingungkan aku...

Tiba-tiba aku terfikir sejenak pertanyaan seorang teman...Ikhlaska dia terhadap dirimu? membuat aku terjaga dari lena untuk seketika..insyallah aku amat yakin dengan keikhlasan dirinya..seandainya dia pergi meninggalkan aku..aku pasrah...terserah padanya untuk membuat keputusan...

Aku tak akan berhenti berharap pada insan yang aku sayangi dan banyak mengubah diriku..kasih sayang aku tak akan pernah pudar..dear, ketahuilah hanya dear yang ada di hati aku..sampai bila pun itu tidak akan berubah...

Kerisauan aku akan selalu ada..banyak yang menganggu fikiran aku...entahla malas nak fikir sebenarnya...semoga kami akan dapat terus bersama selamanya...

Aku dah jadi Nenek Muda.. :) airil hakim & anaki khairi..nice name

Just for u my friends....

Faithfuls is the key to being a good friends.......

Respect them from the beginning to end...

Neglect is something never to do....

Depends on them they'll see you through...

Secret are things you should be able to share..

Helping them out and showing you care...

Inseparable is how we will be ....

Preparing for life just you and me....

Kefci...KFC

Aku tak tahu la kenapa aku ni suka sangat makan kfc...bila nampak pic kfc jer aku dah nak makan..aku ni pulak jenis kalau kata nak terus je pi..teringat pula time bulan puasa hari tu..aku janji nak berbuka puasa dengan anak sedara kat KFC naaa..kul 4 lagi dah jalan g pekan :) anak sedara aku pulak bukan main happy lagi bila di ajak berbuka sana....

Kelmarin cousin aku enrique etiqaz ajak aku jalan round keningau ahahha...ingatkan nak round2 g masuk kedai keluar kedai..rupanya jalan2 carik makan....1st destination g KFC take away set colonel burger..cheeze wedges ..heheh then g CIMB kebetulan aku nak masukkan duit relode ... g kaunter utk update buku bank konon leee ahahah...then g pemborong beli barang sikit..terus g isi minyak n pusing ikut laluan penagatan..pergh rugi aku bersmart2 hahahah

Kenyang pula melantak burger dalam kereta..g ambual nak amik bill penjualan padi..cousin keja kat bernas so ikut je la..masa kat linsudan tu nampak la gerai makcik n enrique ajak g makan soto..dengn perut penuh iyakan aje la ahahha lama dah x g situ...enrique order soto BESAR 2 ahahah terpaksa habiskan..ya allah punyalah tak larat nak bejalan ke kereta..enrique tergelak2 kat aku siot tul nyesal amik besar rasain looo ahahah...

kami tergelak2 kat dalam kereta masing2 kekenyangan lain kali sumpah makan yang kecik aje hehehh penat seh menghabiskan soto Besar makcik tu...tobat tobat tobat...sampai umah mengantuk la pulak selepas kekenyangan melantak soto hahah

ape lagi aku nak tulis ni...nanti2 la aku kenyang ni ahaha

Wednesday, November 24, 2010

luv tis song




i really luv tis song..i dunno y ..miss my man..please come back here dear.

Tuesday, November 23, 2010

Apa jadi kalau kita terpisah....

Serious aku jadi sedih bila dengar ayat cam tu....perasaan yang sukar untuk digambarkan...apa akan jadi?? aku akan MATI jika itu berlaku....seriously....aku x nak orang lain selain dear...biar apa orang kata...tua ke hodoh ke..tak padan ke..macam anak dengan bapak ke..aku tak kisah aku nak dengan dear seorang....tak ada orang lain yang boleh memisahkan kami insyallah...

D ulangi sekali lagi..AKU CUMA NAK KAN DIA SAJA!!!! ada faham sekalian makhluk alam.....????

Ada aku kisah korang kata aku bodoh sebab tak pilih lelaki lebih muda? ada aku kisah semua tu??
Sakit jantung aku ..kepala hotak aku bila fikir pasal ni.........

Aku tak nak fikir...tak nak fikir..tak nak fikir....

Cuba la korang fikir sendiri..korang pernah bercinta juga kan..sampai kawin dan ada anak pun..so kenapa x fikir macamana perasaan korang dulu bila ada yang nak pisahkan kamu?? fikir la pakai otak bukan pakai kepala lutut....please la rezeki masing2 la after kawen..kenapa asal tua memang dah nak K.O ke? jodoh ajal maut tu kan ketentuan tuhan..kalau yang tua aje korang nak cakap pasal kematian apa kes yang masih muda dah JALAN, tak sempat tidur sekatil dah di tarik nyawa..apesal korang tak fikir pasal tu semua?? aku geram bila ada orang cuba nak amik tau pasal tepi kain orang lain..jangan nak sibuk kalau kain awak tu lagi teruk robek dia...huh~~ damn!!

Tengah emo ni~~ persetankan la semua tu!! aku nak zuriat dari insan yang aku sayang dan aku cintai sangat......the only En..Din @ Anas Dino

Monday, November 22, 2010

susah sangat ke kata YA atau TIDAK?

susah sangat ke jawab YA atau TIDAK..huh~~~betul2 menduga kesabaran aku....sakit hati aku bila soalan tanpa jawapan....aku ni siapa ???? sekejap di berikan harapan sekejap tidak dilayan..kenapa? aku bosan macam ni......LOVE IS SUCK... i hate this feelings.....benci benci benci..

Adakah aku yang tidak bersabar? tapi sampai bila aku harus bersabar...nak tengok aku mampus g bunuh diri dulu baru puas hati!! janga cabar aku dengan sesuatu yang aku sanggup lakukan !!!

Wednesday, November 17, 2010

Raya Haji

Secret admire.....


Secret admirer..rasanya apa maksud secret admirer bagi u ols? Definition secret admires is one who admires another romantically but purposely remains anonymous...mesti best kan bila kita tau ada orang yang minat kita dalam diam2? Damn! I hate this feelings.....Apa la sebenarnya yang menganggu perasaan aku??

Korang pernah dengar tak guru lelaki yang berusia dalam lingkungan 21 jatuh hati n ada perasaan suka dengan budak berumur 11 tahun? Macam tak caya kan....

Cite nya macam ni masa aku sekolah rendah dulu aku ada sorang abang angkat, aku sayang sangat dengan dia maybe sebab aku ni tak de abang kan..so sebab itu aku jatuh sayang dengan dia....aku jadi merajuk bila ada student lain nak rapat dengan dia...huhuhu lawak la zaman sekolah macam tu...teringat satu kisah...time tu cikgu ada buatkan aku satu lukisan..ada sorang budak yang iri hati nak juga lukisan itu..then cikgu nak bagi lukisan itu pada dia..aku dengan wajah yang masam terus merajuk dengan dia sebab lukisan itu sebenarnya dia buatkan untuk aku..sakit hati aku bila budak pmpuan itu nak juga lukisan yang sama dengan lukisan aku...aku pun x nak cakap dengan dia...heheh masuk kelas dan bersembunyi di belakang pintu kelas..tak lama lepas tu dia datang pujuk...heheh termakan pujuk juga...Time tu aku tau juga ada yang tak senang dengan hubungan rapat kitaorang..sampai ada yang jumpa kat aku and cakap kat aku "anim cikgu tu sebenarnya suka kat aloysia..dia nak kawen ngan aloysia tapi dia sakit hati tengok ko dengan cikgu rapat" aik apeke ngeknya budak2 lagi dah fikir pasal kawen...masa perpisahan aku beria menangis sakan...aku ada belikan hadiah special untuk dia..sebuah album bergambar kucing..aku masih ingat kaler album tu putih dan pembalut hadiah tupink berjalur2..beli kat skis..dan itulah pengalaman pertama aku menjejaki pekan keningau buat pertama kali..itu pun menangis2 sebab k.ida terlupa belikan hadiah...mak bagi rm15 dah harga album tu rm12 he he he..aku ingat lagi dalam tu ada notes yang aku tulis..album ni hanya untuk gambar cikgu saja tak boleh ada gambar orang lain..huh~~~ tu la zaman kanak2 yang paling indah bagi aku....

arwah bapa selalu mengusik ku bila aku terima surat daripada cikgu...cikgu memang rajin menulis surat untuk aku..n aku bertambah sayang dengan dia....bapa kata..''anim ada surat cinta dari boyfriend ko" lepas tu kadang2 bapa suruh dulu buat kerja baru bgi surat tu heheheh...padahal surat tu bapa dah baca dulu...then bila aku nak balas surat tu aku simpan kat bawah kain..huhu bapa dapat tangkap lagi..tapi bapa tak marah....sampailah aku sekolah menengah cikgu masih mengutus surat buat aku.....then aku sambung sekolah d selangor terus lost contac....1997 kalau aku tak silap aku dapat no contac dia dpd adik dia..aku call then isteri cikgu jawab tepon huh time tu punyalah sakit hati bertambah jelessssss sangat..dr hari tu aku berniat tak nak contac cikgu lagi..sampai la umur aku sekarang 27tahun aku tak pernah contac dia...

Alkisahnya, aku berhubung dengan cikgu ku merangkap kawan baik dia....dia ada kata kat aku.."nim sebenarnya cikgu N (bukan nama sebenar) ada mengadu pasal anim dengan cikgu..tapi cerita lama kan..." aik aku tekejut gak..cerita lama apa pulak....."aik anim x tau ke dia kan secret admirer pada anim?" terus menggeletar tangan aku..biarpun cerita lama tapi aku memang sayang gila ngan dia suatu ketika dulu...huissss...aku tanya lagi biar betul cikgu ni...dia kata cikgu ada push dia juga supaya berterus terang dengan anim tapi dia malu....dia kan pemalu..dia tak berani..heheheh ya allah cikgu cikgu kenapa la x berterus terang kalau tak kita dah beranak pinak pun hahahah...Aduh selama 16 tahun baru aku tau...kalau tak aku tunggu aje kot cikgu N tu ahahah...

Entahla maybe cikgu buat cerita ke ape ke..tapi aku tak rasa cikgu buat cerita, untuk apa dia buat cerita kan... :) cuma dia terlepas cakap..dia ada pesan jangan bagitau cikgu N nanti putus sahabat :) tak lah cikguuu itu kan cerita lama....kat bawah ni ada msg fb dari cikgu tu...

"memang betulpun.Cuma dia nda brp berani sbb mgkn dia tau anim masih muda sangat. Dia ada cerita yg dia suka kat anim. Sa ni roommate dia sejak dr awal msk maktab lg. Everything psl perasaan, sume kami share...sa ni jd juru nasihat....gitu la dia. Tp iya, memang teda jodoh tu...sa yg suda btunang ngan urang srwkpun terkahwin sini jugak...hehe.." Na kan memang bukan jodoh.....

Dan sekarang ni pun aku bersyukur dapat dear sorang yang sangat baik bagi aku....biarpun perbezaan umur antara kami terlalu jauh but for me age is just a number...i love him more than everything.....


Mee Rebus....


Bahan-Bahan:
Ubi keledek dilecek,atau diblend
secawan udang kering,(dikisar halus)
secawan udang basah buang kulit dan dikisar halus),

bahan kisar:
cili merah,bawang merah dan putih...
sedikit halia dan sedikit belacan

bahan sampingan:
Tauhu goreng,tauhu basah
daun bawang..daun sup
timun,taugeh,telur dan
akhir sekali bawang goreng...

Cara-cara...
Tumis bawang merah&putih serta halia dan belacan...sampai naik wangi
masukan cili kisar kacau rata sampai keluar minyak
masukkan udang kering dan basah
sesudah itu masukkan 1300ml air dan masukkan sekli dengan ubi lecek
setelah mendidih masukkan perisa dan siap untuk dihidangkan


Hah ni ler rupa mee rebus yang aku buat untuk raya esok..dari semalam terkial-kial mencari resepi akhirnya jumpa jugak...Kebetulan dear aku suka sangat makan mee rebus so biarlah aku tunjukkan keterroran aku memasak mee rebus ni..tengok dari rupa pun dah tau sedap kan..ahahah (perasan sat)

Meh sini aku bagi resepi untuk mee rebus Hanim...ahahah cekau resipi orang..tapi ni dah ada penambahan perisa sendiri tau...mana boleh amik 100% resipi orang lain kenala upgrade sikit kihkihkih

Nak tau tak...lepas aku masak ni aku hantar ke rumah auntie sepinggan...tak lama lepas tue...dapat sms "aniem sedap tu mee rebus patan pun suka,ada lagi" ahahah takde la auntie mee nya dah habis esok lagi la yer.....

Aku pula pi la tag cousin2 aku ...hah teruslah c enrique msg aku...ko buat aku terliur..bila ni...ada lagi? hahahha padahal before tu aku ada sms suh datang..tulahh sambil lewa ahahha....tak lama tu dia datang....waaa laju beno...aku tengok sedapp aje dia makan alhamdulillah syukur nikmat...



Nota kaki: mee rebus biasanya lebih manis .....sape2 nak cuba dipersilakan...


Sunday, November 14, 2010

Eta n Hairi yang cute...

Hirupan sup terakhir..sayangnya gambar hairi yang kkenyangan tidak sempat di ambil heheh


Tu dio hah...ni kah yang ndak mau makan tadi..telampau sedap kali ar ahahah
macam rasa lucu pulak...kesian anak buah auntie long ni..laparrrr..
amik pic ni masa ahad pagi sebelum majlis perkhawinan Appy


A.aley yang mulanye eskyen x mau makan kunun...
Ada pilat di kepala kena pintu gara2 ainur..(c eta cerita la)


My name is Eta...sedap bah ni Milo ...
apa agaknya dalam fikiran eta sampai tersenyum2


Gambar-gambar ni di ambil awal pagi ahad hari tu..masa ni kesihatan x berapa ok tapi kuatkan hati nak jalan sebabnya...nak makan soto, soto kelmarin x sempat makan so basi cam tu aje hehehe.....lepas makan soto terasa loya pulak..maybe gastrik dari pagi kelmarin tak makan....



Cash bill

Seronok rasanya bila bisnes yang kita buat berjalan dengan jayanya....lagi2 sampai mengoder kali yang ke tiga alhamdulillah semuanya rezeki daripada Allah...aku bersyukur sangat2 walaupun untung tidak sebanyak mana at least ada jugaklah side income aku...ini la kelebihan penggunaan internet..boleh maen fesbuk..sambil2 dapat duit tapi kena pandai la ..mana ada benda yang datang sendiri tanpa dicari kan kan kan ......

Kat atas tu salah satu bil tertinggi aku setakat ni...sebelum ni banyak juga tapi seratus lebih je...yang ni sekali amik punya :) .... tak sangka betul la murah rezeki bulan ni....Aku bukannya apa keuntungan tu aku boleh bayar bil2 yang tertunggak...

Sekarang ni aku tengah nak upload n edit2 pic tudung2 untuk dimasukkan ke dalam fesbuk aku...kiranya jika ada permintaaan baru aku akan amik dari supplier ....kalau ada rezeki insyallah ada gak tu yang penting kena usaha... :)

Chaiyok-chaiyok anim anim, apa yang penting usaha tu kena ada....

Saturday, November 13, 2010

Mtest



Awal pagi aku bangun setelah mama kejutkan untuk masak mee untuk dijual di pasar..ya seawal jam 4am aku bangun dan menyiapkan segala apa2 yang patut...Alhamdulillah siap dan aku terus menyiapkan pakaian untuk ke mtest di IPG keningau...nasib baiklah Jaid sudi menghantar aku dan ondop....

Aku singgah ke pasar sebelum bertolak ke IPG...dah siap nak gerak Jaid sakit perut, aku dn ondop singgah ke kiosk Cikgu Dora utk melihat beg2 yang dijual..aku teringat nak check IC untuk memastikan IC aku ada..Ya Allah..aku gelabah seketika bila IC aku tak ada dalam wallet Bonia kesayanganku..macamanalah IC aku boleh tak ada...aku nak balik tanpa segan silu tahan anak cikgu Haris untuk minta hantar balik rumah hahaha....aku cari kat bilik takde..uhhh dimana kah kau..cek kat kedai alhamdulillah sekali check je nampak kat laci ke2 ....Allah merestui perjalananku hari ini dengan memudahkan segala urusanku....Aku mintu restu mama n salam cium tangan mak..kesedihan melanda diri aku...sob sob sob..mama kata langkah kanan sebelum masuk test...Insyallah

Sampai keningau singgah kat CIMB amik duit...Sampai IPG check nama ternampak pula nama Pilanie Asibin skullmate aku ....rupanya kami satu tempat test..ade juga kawan yang dikenali..bercerita sikit sebelum test mula...

Soalan2 kali ini lebih mudah aku rasa berbanding sebelum ni..maybe sebelum ni aku tak bersedia...baru aku rasa betapa bestnya amik test bila kita bersedia..lagi2 soalan Analitikal and bahasa inggeris yang aku rasa kalau boleh senyum sepanjang test tu..bukan aku nak bangga diri cuma aku boleh jawab tanpa kelam kabut dan terkial2 tak cukup masa..Heheheh apapun semoga rezeki kali ini berpihak kepada aku....Insyallah...

Tapi........kenapa dear tak on hp..tak bagi kata2 semangat pada aku....aku rindu dear...dear sihat? apa khabar agaknya dear disana....rindu sangat.....dear.....I miss u..i need you really need you..harap dear sihat disana.....semoga aku ada rezeki untuk masa depanku amin amin ya robbal alamin...........Insyallah

Friday, November 12, 2010

Rezeki....

Alhamdulillah rezeki aku baik bulan ni...aku nak berjinak2 dengan business online...untuk multipurpose hanger tu alhamdulillah banyak permintaan...setakat ni dah order yang ke3 aku buat....mungkin berkat usaha aku memperkenalkan produk kepada kawan tanpa rasa malu atau segan akhirnya membuahkan hasil....

Cerita nya macam ni setelah lama aku add kawan aku as a frend beberapa hari lepas baru dia accept..then kitaorang start untuk chat..masing2 la bertanya khabar...aku tau dia kat ranau and ada 2 orang anak....so asyik2 chatting terbuka la cerita tentang kerja..aku ni manalah kerja tetap..business kecil2an aje..then bermulala sesi memperkenalkan produk yang dijual..aku pun memang tengah nak cari orang untuk order ke3 ni tak sangka pula memang doy berminat alhamdulillah, aku ajar dia cara nak cari prospek .. semua langkah yang aku ajar dia ikut tup2 dia nak 10 and dia sms aku yang dia dah dapat lebih daripada 10 orang yang berminat nak mendapatkan hanger tu alhamdulillah....bersyukur aku atas apa yang bakal aku perolehi..bukan besar sangat untungnya tapi gembira bila aku dapat menolong seorang kawan dalam bisnes kecil2an ini..tak salah tolong menolong..dia dapat untung anda aku pun dapat sama......itulah biasanya yang selalu dilakukan oleh orang cina....

Berita baik doy bersetuju untuk tambahkan order ke 17pcs alhamdulillah syukur nikmat..so after ni aku boleh amik order lagi dari kak b...dalam situasi ni kak b untung aku untung seccara tidak langsung doy pun untung sama....

Semalam aku call kak b and dia bagitau if dapat join share dengan persatuan ape tu..dia akan dapat harga dengan lebih murah..then time tu dia akan turun kan harga lebih murah lagi supaya kami dapat murah dan jualan lebih berterusan..ok juga cadangan kak b ni :)

Aku dah mula berjinak2 pula dengan bisnes lain..antaranya solar charger yang mana dah 3 orang prospek aku dapat..barang akan sampai selepas raya haji....perfume tengah edit picture..then coming soon baju2 and handbag....doakan aku ye semua....semoga aku berjaya...

Siapa aku bagi mereka??*&^%^

Siapa aku bagi mereka? Hari ni aku "TER" buka satu blog yang menceritakan tentang dirinya...aku tertarik dengan isi-isi yang disampaikan dia..ada part yang buat aku menjadi sedih....Ya memang semuanya ada kebenarannya..Why? Kenapa? tapi siapa aku pada mereka?? Aku bukan la siapa2 ....sedih bila merasa tersisih....tapi tidak mengapa..alah bisa tegal biasa...lebih baik aku sendiri.....

Tuesday, November 9, 2010

Mtest.....

Semalam aku check laman KPM samaada aku dapat tak untuk g Mtest (Malaysian Teacher Selection Test) alhamdulillah ...layak juga aku nak g amik xm 13 nov ni...dapat tak dapat yang penting aku cuba....aku risik2 dengan kawan aku Hasnah Munirah..dia kata ade buku dijual untuk mtest ni..kebetulan esok aku nak g pekan hurmmm baik sekali jalan aje la..buat 3 keja dalam satu masa....

My 1st destination is p pejabat daerah.. cadangnya nak photocopy my sijil2 akademik n minta pengesahan..tak sampai lagi aku singgah kat table Herbalife...minum teh dia 3.50 segelas..baru nak gerak dengar budak tu kata mesin fotostat rosak hurm..call ija rosman nasib baik dia boleh tolong alhamdulillah dia tolong..Thanks God mempermudahkan segala urusan ku di situ...

2nd destination ..pi Millenium cc...print resume..dah la silap print beberapa kali..ciittt rugi rm4.00...siap print n borang dah lengkap aku terus ke post office and hantar ke alamat yang dah diberi...

3rd destination...hantar hanger ke tempat nana...Rm125.00 alhamdulillah rezeki....

4th...call jaid ajak dia g makan.....g makan dengan mama d Riza Bistro..aku ngan jaid makan nasi campur...mama makan soto....lepas tu aku terus ke evergreen beli buku mtest alhamdulillah ada buku tu just Rm17.oo...

5th..ikut laluan pasar jumpa dengan makcik Jainah& suzila..jumpa mama ani salam depa bercerita2 sikit then aku terus ke Mee Woo beli barangan kedai sikit...then dalam kul 3.20 otw back home..x sampai jam 4 aku buka kedai :) rasa macam malas tapi gagahkan juga diri......

Try buat mtest..macam takut pulak..aku berharap ini akan menjadi xm trakhir buat aku krana aku nak jadi cikguuuuu..amin amin amin...
aku bagitau dear pasal ni..dia akan doakan aku semoga berjaya..alhamdulillah dear still loving me..thanks dear......


Monday, November 8, 2010

Penantian suatu penyiksaan...

Saturday-sunday aku demam..maybe aku ni tak cukup rest kot...Sepanjang2 hidup aku, aku rasa masa tu la aku lena sangat tido, bangun aje kepala dah pening.kebetulan anak sedara balik..bising+kecoh semua bercampur..adoyai berdenyut kepala aku..ermmm...masa tu pula ma rebus daging ..mak masak bistik untuk majlis Appy (cousin) termuntah-muntah aku..rasa macam morning sickness pulak muahahah....
Aku sms dear tapi dalam berbelas sms tu dear tak reply satu pun sms..sakit hati aku..kenapa dear menyepi? habis credit ke? dear tak sihat ke..macam2 aku fikirkan pasal dear..entahlah aku semakin risau...risau ditinggalkan.....Sometimes aku tido dalam keadaan yang bersedih.....Ya Allah kuatkan la semangatku.....
Hari ni sehari suntuk dear x on hp..kenapala agaknya....dear dah lupakan aku ke? dear dah tak sayangkan aku ke? mungkin aku yang x mampu menahan emosi tapi entahla....kerisauan sering menganggu fikiran aku......Dear mana dear ni pls....pls on ur hp....
Dapat result KPLI dapat g mtest...langsung tak bersemangat ..dear x send msg ..................dear miss u so much.....

Friday, November 5, 2010

Addicted with a new game....

Lately aku dah tangkap cintan dengan satu game ni...kiranya game ni tak de la terlalu asing buat aku...sebabnya basic tu aku dah memang ade la cuma sampai nak jadi "im the champion" tu takdelah...Korang nak tau tak ape nama game yang aku jatuh cinta ni? Nama game ni POKER pergh..gila siot..kalau dear tau memang dear marah kan dear kan..ala dear just a game bah..kan boring diam-diam d kedai....jangan marah ye dear, kalau dear marah nanti syg stop..promise dear..

Alkisahnye macam ni..budak-budak kampung asyik sebut pasal poker..luar chatting, dalam chatting semuanya dok sibuk pasal chips la,kalah lah menang la..beli chips la..so aku usha bebudak ni..depa ajarlah Emak Muda main poker..oowhhh ghupenya ni macam main kicah2 aje la..ada pia,sun,pa,two kid,pu kid...hurmmm......

Aku ni main sekadar hiburan tau tak de niat langsung nak main judi..tapi sebenarnya memang tak boleh pun huhuhu ni la manusia apa yang kita kata tak boleh itu yang nak dibuat...Aku ni main poker sampai lupa dengan farmville aku...berapa hari aku tak skodeng aku nye farm malas siott..malas sangat, dah kemaruk angau dengan poker..dapat chips banyak2 ade lak orang baik hati tu nak transfer chips ...hehehe aku ni baru la level 10 tak sabar nak naik level..tapi dalam game poker kita beat dulu baru level akan naik..up to you la nak join table besar ke kecik ke ...biasanya aku nak join table kecik2 aje sayang la chips aku tu..penat seh nak meminta orang chips wakakaka gila tol aku ni...confirm dear marah...ampun dearrrrrrr...

Aku rasa sebelum aku kemaruk sangat dengan game ni aku kena stop lah..even aku ni x champion pun..aku kena STOP.......game ni banyak betul melalaikan ...dear sayang akan stop main poker :) ye la tu.....ok lah continue later nak buat gheja sket...daaaaa