Mulanya Disini.....

Tuesday, December 27, 2011

27 dec 2011

Tinggal berapa hari lagi umurku bertambah...dan bertambah juga usia perkenalanku dengan "dia"....

Hari ni dengan hanya beberapa perkataan yang keluar dari mulut "dia" menyebabkan aku terasa seperti ohmaigod...tersentak..terkejut terus la mengalir duhai si air mata...aduhai hati bersabar la kau....lantaran kesilapan sendiri yang kurang bersabar dalam apa juga situasi...keadaan menjadi tegang dan aku still meraung mengenangi nasib badan...

Maaf ku pinta duhai si buah hati pengarang jantung..aku cuma ingin hidup bahagia disisimu..tidak ku pinta semua ini berlaku..maafkan aku sekali...semoga bahagia itu milik kita....

Terima kasih atas beberapa ucapan mu yang mahu aku kembali kepadamu..ku terima kamu seadanya sayang..tolong jangan tinggalkan daku.....thanks for everything....love u forever

Sunday, December 25, 2011

Dari Allah kita datang dari Allah juga kita kembali...

Petang tadi dengar berita sedih tentang anak saudara abang ipar..shahril atau lebih dikenali sebagai E'il..terlibat dalam kemalangan bersama girlfren dan dua-dua meninggal..innalillahiewainnalillahie rajiun...terasa sebak dan sedih tiba-tiba...walaupun tidak terlalu rapat tapi sempat juga mengenali arwah..

Takziah untuk keluarga arwah dan keluarga teman wanita arwah, sabar dan tabahkan hati,apa yang berlaku pasti ada hikmahnya.....
semoga arwah ditempatkan kedalam golongan orang2 yang beriman...
semoga Allah mengampuni dosa-dosa mereka...aminnn

Saturday, November 26, 2011

Aman mengamuk....

25.11.2011...

Seharian eta tolong auntie dia ni jaga kedai...janji kena upah katanya...boleh bah kalau ko eta...pandai-pandai pulak letak jumlah upah rm10.00 sehari...maan nopolah kalau macam tu..ok jak tengok dorang berdua di kedai..sampai eta komen susah la aman auntie long...kalau dia d kedai je habis syiling dia amik masukkan d mesin game..huhu boleh benkrap tokeh kalau macam ni....

Tengah hari tu pulak ntah apa angin aman tiba-tiba mengamuk..habis semua kain dia sepah-sepahkan...aman..aman...kadang-kadang betul2 menguji tahap kesabaran...nasib baiklah auntie long masih boleh bersabar...ntah kenapa akhir-akhir ni cepat betul aman merajuk..silap sikit bersedia ja la dengar dia mengamuk...

Tapi paling sedih time aku marah aman...hurmmmm mengada-ngada dia datang sudah ..sekali sampai sudah saya tidak layan...mungkin aman tau aku marah ...time aku nak masak dia ikut aje kemana aku p...ke kiri dia pun ke kiri..ke kanan dia pun kekanan...aku buat bodoh jak..last-last.."auntie long....auntie long..auntie long"ahahah saja je malas jawab....sekalinya..."auntie long..boleh main game tak?" aikkk kalau mau main game ja mau bagus2 kan mannn....

pastu tiba-toba dia peluk x mau dilepas....sambil masak sambil gendong si budak bucuk ni...kalau 1 kilo x pa..huhuhu 17 kilo tueeee......

sebelum maharaja lawak sekali lagi dia mengamuk..sebab? aku tak kasi dia tolong bulat-bulatkan kuih bijan@bom...terus la mengamuk...hahahah last2 kasi juga la...sampai siap juga dia tolong .....

Pic akan d upload kemudian....

Wednesday, November 23, 2011

aman ke pekan....

17.11.2011...

Aman ke pekan bersama dengan abang aley dan nenek..kemainn lagi ek...auntie long x follow derang...auntie long nak jaga kedai cari rezeki..kalau dah banyak duit baru leh paw lebih sikit...kalau ikut nenek..sila paw nenek yer...balik-balik jak aku dah agak mesti ada something yang derang dapat..guess what..(kasut "buut") hahhaha....
kalau nak tau abg aley menangis-nangis x nak balik tenom..mama n abah aley cam berat hati ja tinggalkan anak bujang derang tapi terpaksa juga tinggalkan sebab dia menangisss sakan...sekali lagi aku nak gelak ahahahha...

Ni pic aman time tu...layannnnn

Eksen tak eksen...tapi aku bangga sebab
si bucuk ni pandai begaya hahahha

Siap buat gaya gitu...comelll sangat..

Ni la abang aley..dia malu pakai spek..
aduh..sakit perut ketawa tengok gaya abg aley...


P/s: ummi dan ayah aman sila tengok gelagat anakanda mu yang jauh dimata...jangan ada sabiu kiooo..aman ok jakkkkkkk

Cerita tentang AMAN part 1...

16.11.2011

Seawal pagi kami gerak ke LCCT..jalan asing dengan budak bucuk ni...KMJ hantar aku ke apot n budak bucuk dihantar oleh ummi ..ayah..dan adeq bucuk...kak yuni pulak join derang....aku jalan awal coz nak settelkan barang sket...

Gelabah kejap coz derang datang lewat skit..natijahnya kami terkejar-kejar cam kena kejar hantu ..almaklum la air asia kannn bukan macam mas....kami masuk gate 11 yang jauhhh ke hujung dan kapal pulak yang palinggggg la hujung..alamak nasib baik saya tak pengasan..sudah tu si budak bucuk penat sampai x leh jalan..terpaksa la auntie long dia ni la yang bawa beg dia ...mana nak pegang 3 bag mana nak pegang tangan si bucuk ni...takut pulak dia pengsan..budak bucuk ni berenti kejap-kejap..penat katanya...ingatkan masih ramai yang kat belakang rupanya semua nak ke alor setar..dari jauh pramugari tu dah terlambai-lambai ...ha ha kami bertiga lagi rupanya yang di tunggu.....

baru je duduk x sempat nak panas lagi si budak bucuk ni sibuk nak tanya lama lagi ke sampai..jauh lagi ke...lepas ni kita g sungai...eiiii sabar aje la...langsung x cerita pasal ummi ayah dan adeq dia hahahha kesiannnn deh looo...

tadi kan..budak bucuk ni tak nanges pun time mak dia peluk2 ..ayah dia salam hahah dia selamba badak je jalan..ingat kan ada drama..mak dia je terlebih emo..1st time anak bujang dia ni berjauhan ..5 tahun tuuuu da henggat balik kampung..cayala aman kaaannnn....

jom kita layannn pic budak bucuk ni....




hahahhaha tak lepas tu spek mata itam rm3.90
made in mydin dia tu...

auwwww..comelnya sebelah aman tu...
tapi napa mulut aman camtu..

Aman majuk ..dia ternampak topi angry bird abang aley...
majuk sebab auntie long x belikan utk dia...

ni aman n kak yuni d apot kk

abg aley..hahahhaa cute la anak sedara auntie ni..


p/s: untuk tatapan umi dan ayah amman...jangan rindu2 ya....tadi entry panjang lebar tapi ntah x tersave....

11.11.11

11.11.11...cantik kan angka ni...time ni ramai no yang buat wedding..kononnya nak mengabadikan la kenangan pada angka 111111 tu....tapi seriously la angka ni memang cantik...semoga yang buat wedding that time tu berbahagia hingga ke akhir hayat..amin...

111111 time ni aku nye flight to kl berdua dengan anak buah Ayuni Aiyum...waa ketakutan sampai peluk lengan auntie dia ni .... mungkin ni perasaan orang yang 1st time naik kapal kot...memula je dia takut..dah sampai atas tu mengorok sampai ke sudah hehehe..yuni yuni..terasa comel pulak bila tengok dia ketakutan..muka tak usah kata la...cuak ler tu...

Sesampai ke LCCT KMJ yang amik kami..singgah makan dekat D'Qaseh b4 balik umah...tak sabar nak sampai jumpa anak buah kesayangan aman dan adeq...

sampai umah budak bucuk berdua ni dah tidurrr..eee gerammmm sangat...tapke takpe esok leh menyakat...hehehhe tak sabar juga nak tunggu esok..kacau adek terus dia terjaga...ingatkan dia happy...terkejut rupanya .. budak bucuk tu menangis cam nampak hantu ....

Bestnya bila jumpa anak2 buah kesayangan ...

Wednesday, September 28, 2011

Perempuan bongoks!

Perempuan bongoks! bahlul! bangsat!..eh rasanya tak layak kot dia dimaki hamun cam tu sebab dia lebih teruk dari tu....tensi aku dengan pmpuan jenis tak sedar diri ni...

Kau rasa kau tu cantik sangat! aku tengok cantik lagi aku dari kau...eh kau doktor ke? kau loyer ke? ko pegawai ke? ehhhh takdelah...aku rasa kau biasa-biasa je...nak kata hidup dengan ihsan orang ..memang yer pun...

Susah kan dengan manusia yang takut dengan bayang2 sendiri..berdendam dengan orang yang tak bersalah...bila rasa diri hebat..semua orang di dunia ni bagi kau takde yang betul...kau aje yang terhebat! uwekkkk...haktuihhhh (muntah hijau) lepas tu kau jilat muntah aku....

Demm la pmpuan jenis cam ni...erkkk..aku marahkan sape sebenarnya ni? Owhhh biarlah aku tak bagitau sape orang yang aku maksudkan tu...takut aku kena sue (tau takut) wahahaha yang penting semua orang dah tau betapa hati kau tu busuk..takut sangat laki kau di amik orang....kisah yang lama pun nak diungkit-ungkit...eh pmpuan.ade orang lagi hebat dari laki kau yer....takdenya orang nak nanges guling-guling x dapat kawen laki kau tu ... kalau kau nak tau la kan...laki kau merayu-rayu ade la...lepas cinta tak diterima dia ugut pulak nak buat something yang ntah ape2 tah...ingatkan nak bunuh diri rupanya kawen dengan kau .....eh berapa bulan dah kau time tu erk....

Lain kali..cakap jangan sebarang cakap...sekali lagi kau ungkit cerita tu..kau tunggu aje la laser aku...walaupun bukan aku yang mengalaminya tapi i will always protect her!


Cam datin la konon!

Orang kita ni...nak kata huduh tak huduh..nak kata cantik memang ramai yang cantik...
kalau yang cantik aku tak kisah sangat la kau nak melawa..memang kau pakai apa segala pun tetap lawa...
tapi yang spesis huduh ni kau nak melawa pun biarlah bertempat...
kulit dah sah2 warna kicap..hidung jangan cakap la...tapi bab hidung ni no comment la..sebab aku ni pun x la mancung tapi sedar diri nooo...
eh lari topic...aku tak la nak mengata yer..tapi geli la dengan orang2 yang tak sedar diri ni..

Aku tak salahkan kau nak begaya sekalipun..pakai la bedak soploh inci pun ..tak heran nyahhh...
tapi yang aku tak bleh tahan ni..macam yang aku cakap la..kulit warna kichap cap helang..ada hati kau nk tukar2 kaler mata kau...eh haktuihhhh..aku takde niat nak menghina okeh!..tapi aku geli siot...serius aku geliii!

Pls la jangan nak memalukan keturunan kau..aduhaiii..aku sampai nak mencirit nak tengok korang..mentang2 la lense kat fb tu pemes ...ramai no jadi minah salleh celup..kalau melayu tu melayu juga..bontot kau hitam juga..takyah perasan nak kaler2 mata tu....

Ps: wahahahah kesiannnnn...cam datin la konon!!!

Tuesday, August 2, 2011

Tidak boleh tidur

Mata..susah betul mau pejam dah...tadi aku memang dah tidur tapi bunyi telefon yang mendayu-dayu memaksa mataku segar dan bercakap dengan si pemanggil itu...siapa lagi kan kalau bukan buah hati pengarang jantung..tup-tup tengok dah jam 11pm aduhaiiii patutlah mata serasa berat sangat nk terbuka...aik cam keling jak aku merepek ni..kejap segar klejap berat wahaha terlebih minum susu kot jadi otak pun terlebih idea...

Esok aku kena puasa juga..tengok kat panties dah clear dah..lantak kamu la nak baca ke tak mo...aku kan seorang yang berterus terang..so maknanya aku dah boleh puasa..bagus! itu la yang aku nak...supaya aku tak penat mengganti puasa woha...

Sementelah (ada ke dalam kamus dewan bahasa ni) puasa ni..aku mau kuruskan berat badan yang dah memang terlebih kembang ...ada cabaran pada musim ramadhan ni...kalau tak percaya n nak tau dengan lebih detail sila klik...orkedunggu.blogspot.com itu aku nye blog yang join contest tu...kalau korang teringin nak join..sila lupakan hasrat murni anda..kerana..dah tutup dah tarik pendaftaran.....

Harap2la aku dapat turunkan berat badan...masuk dalam top 10 pun jadiklah ..supaya aku leh mintak hadiah dari pihak penaja...

Monday, August 1, 2011

Selamat berpuasa semua....

Dah lama sangat tak mengupdate blog ni..terasa semacam malas nak mengupdate ..sebabnya rasa tak ada perkara yang menarik untuk dikongsikan....

Apapun saya nak ucapkan selamat berpuasa buat semua kawan-kawan muslim...semoga amalan kita semua diterima olehNya...amin...

Monday, May 16, 2011

Puasa...

Hari ni aku puasa sunat merangkap puasa ganti..al maklum saja la kan..bulan puasa dah nak hampir dah ni....sebenarnya niat nak berpuasa sudah lama cuma asyik2 ada alasan..hurm kalau ada alasan tiap minggu alamat sampai sudah puasa tidak berganti....

Badan letih kepala pening..aktiviti masak memasak memang tiada..nampak pic makanan mula la terliur..tergugat sedikit keimanan..rasa mau berbuka puasa pun ada..abang kata kalau tidak larat dan sakit kepala buka puasa dan rehat tapi....cuba aje la bertahan....Alhamdulillah sekarang menunjukkan 4.23pm kejap lagi buka puasa dah..

Apa menu petang ni? setelah terlihat rojak mee yang di postkan di wall kawan fb tadi ..hurmmm ye aku dah tau apa menu untuk berbuka...ROJAK MEE awal lagi dah cakap dengan mama ..mau makan rojak mee..aduh sedapnya..

Apa benda yang perlu disediakan..memandangkan petang ni memang aku nak masak banyak...(dalam umah tinggal berdua tapi masak bajet 10 orang makan..ada jin ke hapa)

1. rebus ketupat plastik (brand nona)
2.keluarkan ayam dari esbok (nak masak kicap atau whatevs)
3.nk panaskan kuah rojak mee...
4.rebus mee (bukn mee basah..guna mee kering je)

dan yang lain2 tu x payah aku mention kat sini...kalau aku rajin aku buat..biasala aku ni tulis lebih buatnya idak kihkih....

Thursday, May 12, 2011

Eh..aku pregnent?

Eh aku pregnent? tetiba keluar soalan dr mulut kawan aku yang memang nak try telan kasut tumit tinggi size 7 ni...dengan muka yang buat2 cam tertelan ubat gegat aku senyum aje la...aku tak mau la tunjukkan muka aku yang kecewa n termalu...nampak sangat aku dah gemuk..memang pun..berat aku naik mendadak setelah sesi diet aku FAILED! cam bodo kan....

Sebenarnya aku malu tapi ape leh aku buat..aku cuma tau makan aje huhuhu sauna yang aku bangga2 kan pun aku guna sekali sekala aje..cam malas..semangat hiang untuk teruskan sesi berdiet...nak ke kelas aerobic pun jauh noooo tempatnya so paling relax n senang duduk tidur makan....huhuhu

Macamana cara paling mudah nak kurusss???

Wednesday, May 11, 2011

Kaki dah ok...

Hari ni aku bangun awal pagi...kalau bukan kerana bunyi bising mak parut ubi kayu tu tak ada la aku nak bangun awal-awal..sorry naik lori...terasa kaki pula berdenyut2 aduiiii terencot2 menarik kaki kiri aku..

Nak ke sana..ke sini..ke situ bak kata siti siti situ sana sini jauh sekali..sakitnya hanya tuhan yang tahu....depa kata aku kena GOUT tapi mana ada benda seafood meefood aku baham...setakat ayam nak hari2 aku melantak ciss...rasa nak menangis pun ada (tapi nangis juga d bilik tadi) sakit weii sangat sakit...pakai selipar sumpah x muat..bengkak....

Aku dah tak tahan dah...g kedai selongkar kotak ubat2 sambung nyawa (mama cakap la) amik aje ubat tahan sakit..padahal itu ubat tahan sakit time period hari tu..then search kat google ape apa fungsi ubat tu..hah kau boleh la pulak untuk sakit sendi..thanks google..aku telan sebijik terus hilang sakit sampai sekarang...

Eeee time sakit tu kan...memang sakit sangat...terbayang2 nak minta potong kaki..sangat bongoks pikiran aku time tu..Nauzubillah..... :)..harap2 lepas ni sakit kaki aku tak datang lagi.....

Syukur Alhamdulillah....

Macamana nak maju....

Tiba-tiba aku rasa panas hati yang teramat..mungkin benar kata abang yang aku ni part kawal kemarahan paling lemah..kalau ada pertandingan kawal kemarahan aku kot no 1 kena reject..tapi apa aku kisah...

Kisah ni bermula camni..kalau yang lom tau aku ni wat ape..meh sini aku habaq..aku ni buat bisness kedai runcit...dan macam2 bisnes untuk dapatkan duit...yang pastinya bisnes tu semua halal....korang mesti tau kan keuntungan kedai runcit sangat la sedikit...so hutang piutang ni amat la dilarang keras..dan kalau boleh di haramkan terus....

Tapi kan aku sangat tak paham dengan orang sekeliling yang tak paham apa itu bisness...nak kata bodoh kepala bapak suami dia tak juga..dia bisness..laki bisness mertua segala pun bisness...apa kes kau nak pinjam barang segala then kau nak bayar dengan barang!! sangat la shit aku rasa...then bila nak beli kat kedai aku ringan je mulut ci**p dia kata kedai aku mahal..setan sungguh...lepas tu g kedai lain bayar cash..bila ke kedai aku haram jadah dia nak bayar..hutang adelah...cuba la imagine..kedai dah tutup kul 8.30malam maklumlah kat sini dah memang malam sangat dah kul 8.30 tu dan dan time orang masih tak tutup kedai x datang ..bila dah sedap2 landing sibuk memanggil sampai nak terkeluar anak tekak shit!!..dah tu hutang..banyak siall la macam ni...

Pas tu bila kira jumlah total kau buat muka beruk tekejut, argh mahal juga? bila kata termasuk hutang lama, hutang mana lagi ..boleh kau tanya..agak2 kau lupa? tak ke jahanam mulut tu? pas tu kira masuk hutang lama lagi muka cibai terkejut...memang sakit hati sungguh...kalau aku tanya bila nak bayar muka cam babi betina je "nanti2 la bayar, bukan sekarang" x menaikkan kemarahan tahap gaban ke...huhuh...

Kau pun bisness..yang kau tau nak free je..kau x kira ke tambang, penat tenaga aku kau nak yang murah ja? kalau nak free semua baik la kau buka kilang prosess bahan2 untuk sendiri...susah la nak maju cam ni..

Tuesday, May 10, 2011

bila plan x jadi

Dah plan nak ke kl bulan ni terpaksa kensel..
benci betul, kalau tau x payah buang duit beli tiket...
entah..tidak ada date lain ke nak buat presentation tu...
tau x dah lama plan baik punya...
sangat la hot hati aku ni..
kalau la telur boleh kasi masuk dalam hati masak dah kot telur tu...

tengah sakit hati..
ko cakap apa pun susah nak bagi sejuk...
bosan....

Kaki sakit lagi....

Aku selalu sakit kaki...kalau boleh tukar kaki aku dengan kaki dia kan best..
agak2 dia suka tak berkakikan kaki aku?
cik abe..harap u suka kan kaki i yer..kaki kiri i sakit selalu...
kalau u cintakan n sayangkan i pasti u nak...
tapi....
u dapat terima ke kaki i yang pendek ni hahahha
u kan tinggi..i pendek tapi cute...
k la u kata i sakit sebab gout..
hello dear! please la yer..
maybe i penat sangat berdiri tau...
dan dan i kena gout...
demm la always sakit my kaki...
nanti kalau boleh i akan tukar dengan kaki kuda baru u tau...
biar laju sikit heeeee..

Monday, May 9, 2011

Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku





Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita

sukarnya

sukarnya untuk menjadi yang terbaik....terbaik untuk keluarga dan terbaik untuk pasangan.....jiwa kcu bila memikirkan semua ini...aku menginginkan suatu ketenangan tanpa ada sedikit pun gangguan....

Friday, May 6, 2011

Happy mother's day

Ma~~ happy mother's day..saya sayang mama...dunia akhirat saya sayang mama..terima kasih atas segala pengorbanan mama selama ini... i love you more than everything.....

You were my strength when I was weak...
You were my voice when I couldn't speak...
You were my eyes when I couldn't see...
You saw the best there was in me...
Lifted me up when I couldn't reach...
You gave me faith coz you believed...
I'm everything I am...
Because you loved me...

Bila hati terasa...

Bila kau terasa ape perasaan kau ye? aku sebenarnya kecik hati sikit dengan kenyataan straight kawan..eh kawan?? aku tu..entahla kekadang aku rasa dia tak sudah-sudah nak sakitkan hati aku..dari dulu sampai sekarang..dari berbulu hitam sampai la bulu segala bulu dah dah bertukar warna still nak sakitkan hati aku..agak2 dia tu mesti ada penyakit hati ..entahla~~

Cam sial pun ade aku rasa perangai hampes kau tu..kau ingat kau tu hebat ke..asyik nak belagak baik..dulu aku pakai barang brand A kau sibuk nak kata aku ni tak dapat lawan kechantekan kau walau aku guna brand apa pun..apa kau ingat aku ni girls yang x sedar diri cam kau ke? kau asyik nak mengata tentang kehuduhan ku..aku sedar diri gak..tuhan dah nak jadikan aku huduh nak buat camna..tapi otak aku tak sebengap kau okeh! puas hati...penipu dasar babi betina kau ni...

Pas tu kau asyik nak kata kau betul sedangkan orang laen tau ko tu cam ayam je..ayam..diulangi sekali lagi ayam..bukan ayam bandar tau tapi ayam kampung yang makan najis segala najis okeh!! aku heran la kau tu tua dari aku tapi otak n pemikiran kau macam baru darjah satu...takan kau nak aku tulis setiap apa yang kau buat dengan aku..sampai sekarang ni pun kau still x berubah..kau still nak mengata aku..nobody perfect ok...napa la kau tu tak boleh tengok orang senang!

mode: aku rasa macam nak lempang muka kau sampai terpusing 360 darjah!

Thursday, May 5, 2011

Bila terhantuk baru terngadah..

Kelmarin dapat surat cinta dari MARA..ehem pasti senang nak agak kenapa MARA bagi surat cinta..agak menggelabah juga siot..terberdiri segala bulu-bulu kat seluruh anggota badan aku ni..camne la jadi begini...

1st person that i called nak inform pasal benda ni ialah abang..hurmm ape lagi membebel sebentar..yer memang aku tau ini salah aku..eh kenapala aku x dengar cakap abang dari dulu kan...surat owh surat kenapa la ko datang time ni..rasa terkejut sampai sekarang tak ilang2..dah la aku ni memang seorang yang panic..dah tu x tau nak buat apa..

Try called mara waaa x dapek nak bantu aku..keadaan masih berdebar2..macamana la aku nak hadapi penjamin2 aku..ye la mesti depa dapat surat cinta tu juga..aduhai..kalau diam aje x pe..compom depa bising..haisyyy nak kena cari jalan ni...banyak benda nak kena K.I.V...

Eh korang faham tak surat cinta tu? surat tagih pembayaran tertunggak pembiayaan pelajaran la..lambat pick up tol...total semua outstanding rm5550.00...cepat aje aku bayar 550.00 takut punya pasal tapi...5000 tu sape nak bayar??

Nasib baik mara kasi jalan utk melangsaikan hutang2 tersebut..ya lorrr..kena bayar 2000 dulu then dalam tempoh 6 bulan kena habiskan 3k lagi..hurmmm..kalau dari dulu bayar sikit2 takde la susah cam ni..tu la sape suh kan ...bagi padan muka kat aku sat...

Moral of the story..lain kali ingat hutang ingat nak bayar...bayar hutang b4 berjoli beli itu ini... :(

mode: takut kena tindakan mahkamah...

Sunday, May 1, 2011

Van dah idup...

Nah kan setelah hampir 6 tahun van arwah bapa tersadai depan rumah penipu tu..dan setelah di repair alhamdulillah van tu dah ok dah...rindu sangat dengan van arwah bapa tu..dengan hasil van itu la kami membesar...

apa nak cakap eh..nak tdo dulu nanti sambung

Friday, April 29, 2011

saya bangga saya orang sabah..

Saya bangga saya orang sabah..jadi saya kena tulis la blog saya dalam bahasa sabah..tiba2 ja saya teringin mau tulis yang saya bangga saya orang sabah..memang bangga pun bah kan..

Biarpun orang cakap macam2 pasal sabahan ni..yang penting sabah the best dalam hati saya..sampai ada juga yang menghina orang0-orang sabah ..malahan bahasa sabah pun kena cakap bahasa kampungan..tapi saya ndak kisah semua tu..yang penting sabah hebat dimata orang2 sabahan...betul bah kan.... eh tapi saya ndak cakap orang semenanjung jahat tau...kita kan 1malaysia..yang menghina dan menyakap itu kita abaikan saja bah..apa mau peduli kan..yang penting kita ni..jangan menghina..ndak bagus tu mau menghina2 nanti tebegaduh pula..eh ndak saya mau kalau jadi pergaduhan sebab ndak best...

Macam satu ketika dulu dalam facebook ..kan sampai skmm campur tangan..nah last2 dia minta maaf la pulak...ndak bagus bah tu menghina negeri dan bahasa orang...eh kamu paham kaini saya tulis?

hahahhaa gelak guling2..kalau paham teruskan membaca kalau ndak baca juga dan cuba la fahamkan :P

Golok dan Bandung...

Aku tengok kat tv hari tu kemain orang2 mesia g shopping kat Golok n Bandung..macam tertarik pula nak kesitu...kat sempadan mesia thai tu banyak giler handbag yang cantik2 even hanyalah tiruan belaka..ada aku kisah? yang penting bagi aku asalkan cantik dan kena citarasa aku..aku nak juga..tak kira..tiruan2 pun rega sampai ratus2 juga...

Bila la aku nak jalan2 ke luar negara ni..nak berjalan tu kena la bawa duit lebih sikit kan..ni aku berangan x habis2..duit tak cukup hutang berlambak ada hati nak keluar negara...takpela la mudah-an satu hari nanti aku berkesempatan keluar negara ngan abang..aku bukan nak enjoy tapi aku nak shopping..bukan kat paris kat golok atau bandung pun jadikah he he he....

Aku ni memang pantang sangat tengok handbag cantek..macam nak terkeluar tengok handbag cantik2 ni...takpelah esok aku g cari la kat mana-mana heeeee

x tau ape nk buat..

Kepala pening berdenyut2..semua kerja serba tidak kena...nak tidurrrr....

Thursday, April 28, 2011

Oh depa manusia juga...

Oh depa manusia juga..eh agak2 apa yang korang pikir tentang tajuk di atas..ermmm syok2 tengok berita2 auta semalam..dikejutkan pula dengan satu kes lama yang baru di siarkan..ape lagi kes guru tumbuk guru besar..masyallah macam2 dengan guru zaman sekarang ni....guru pukul murid sampai mati..guru rotan murid dan macam2 lagi..kiranya macam2 ada...macam astro la katakan..

Ekceli bukan niat memperkecilkan profession perguruan ..yeps memang jasa guru sangat besar dan x ternilai....sebab aku juga pernah bersekolah dan belajar dari seorang yang di kenali sebagai GURU..aku pandai membaca..menulis dan mengira..semua ilmu tu aku dapat dari sekolah dan mampu 3m kerana bantuan seorang guru..terima kasih cikgu ..jasa cikgu aku tak pernah lupakan...

Satu ketika dulu dan rasanya sampai sekarang kita dikejutkan dengan aksi2 miming cikgu shida( walaupun aku x terkejut pun) ..ya aku bukan nak menyokong sangat dengan cikgu shida..tapi aku terhibur dengan apa yang cikgu shida buat...masa tu sana-sini para guru menghentam dengan apa yang cikgu shida buat...langgar etika la..memalukan profession perguruan la..x da maruah la dan semuanya sibuk menghentam kerana cikgu shida seorang cikgu...kenapa menghentam? bukan ka dia tu seorang manusia?
Semalam aku post macam ni bila nampak berita pasal guru pukul guru besar....
"guru mcderakan guru besar.macam2 la guru2 zaman skarang...mcmanala anak murid x samseng..like guru like anak murid.cikgu syida nyanyi sbuk mghentam,nah mana lbh truk ckgu syida menyanyi ka guru perangai bangang?"
mungkin statment aku tu menyebabkan ada rakan2 yang bekerja sebagai seorang guru terasa..aku x tujukan kepada dia so y you nak terasa? aku tujukan kepada cikgu2 kat luar sana yang bangang..guna kepala lutut untuk berfikir bertindak tanpa berfikir...memang layak la aku gelarkan guru perangai bangang...dah tak ade lagi gelaran yang paling layak..kalau guru yang baik, guru yang cerdik takde la dia nak buat sesuatu diluar batasan...

Mungkin kes tu keluar kat berita coz sekolah tu sekolah terkenal..macamana pulak kes2 yang melibatkan guru yang ada d luar bandar..guru penipu..guru segala guru..bla bla bla.aduhaii cakap sikit melenting..cakap sikit melenting ya memang kita ni hanya la manusia biasa...aku tak kata guru tu malaikat pun..memang manusia tapi dimana nilai2 murni yang diterapkan semasa amik kursus perguruan dulu? x cukup ke selama berapa tahun??

Aku ade dengar dari cousin aku tentang seorang guru yang kena sogit (padan muka dia) ..sogit tu bermaksud denda..guru tumbuk murid pula kisahnya..tumbukan yang menyebabkan lebam d badan student..6 lebam setelah di periksa oleh doktor dan setelah dilaporkan kepada polis dan diselesaikan dengan mahkamah kampung..kenalah sogit seekor khinzir..satu lebab rm50 dan cash money 300.00 kalau keluar berita lagi best kot..pemes skit cikgu2 kat kampung...

Entahla aku malas nak mengarut2 kat sini..nanti ade la pulak orang terbaca n melenting kan kan kan...ye la aku ni hanyalah manusia..sorry la kalau kata2 aku kat fb tu ade yang terasa..tapi buat apa nak terasa kalau bukan ikau yang buat...aku tujukan kepada guru perangai bangang aje...haisyyy....

Wednesday, April 27, 2011

Patah hati......

Patah hati..sape yang tak pernah patah hati? sedangkan sahabat-sahabat Rasullallah sendiri pun pernah mencintai and patah hati..

hurm..nak cite pasal patah hati...aku dulu pun pernah patah hati juga...my first love orang kata la konon..cinta setengah mati sampai teria2 menangis masa putus cinta..bila pikir2 balik alhamdulillah..syukurrr x jadi bini dia..kalau x kompom cerai berai Nauzubillah...masa bercinta dulu macam dunia ni aku yang punya..serious aku cakap lu...indah sungguh dunia ni...dalam otak dia ada..dimana2 pun ada dia ..sampai aku dah x kisah dah dengan orang2 sekeliling..asyik berkepit sana-sini..kompom konon dapat kawen dengan dia..pas tu x peduli dengan kata2 orang sekeliling..huh!! sangat la bodoh time tu...isk isk isk ....

2 tahun kami kapel terus putus..alahai kebetulan time tu tengah exam..demm sangat..tengok paper pun nampak muka dia..memang emo sangat time tu..kat dewan exam pun leh nangis lagi..call mama ,nangis aje lebih...hisyyy terasa time tu dunia sekosong-kosongnya...rasa tak nak idop lagi, ye la banyak kenangan la konon dengan dia..lepas tu balik umah akak ,terpaksa minta amik..kalau dulu dia sanggup antar ke serdang.watdepak..lepas putus tu tak de dah yang nak menghantar n mengambik aku..huaaaaa..aku terpaksa berdikari sendiri..tapi alhamdulillah lepas putus tu la aku dah mengenal apa itu Komuter..Lrt..Erl etc...ye la kalau dulu dia langsung x benarkan aku nak jalan sendiri2 cheh...

Tapi seingat aku walaupun time tu aku mengalami tekanan yang maha hebat..aku mampu melupakan dia dalam masa sebulan aje..lepas sebulan tu aku dah x mo ingat2 dah cuma mungkin hati masih sakit la coz dapat berita dia dah berkhawin dengan janda anak 2..polis traffik gitu..patutlah dia nak..maklum la aku kan masih student...maybe dia ingat aku ni nak menghabiskan duit dia aje kot...eh you im sorry kata amir..duit aku dia guna ade la yer...

Eh terlebih sudah..aku nak cite pasal lain tercerita lak pasal aku...entry aku bukan pasal kisah lama aku hikhik..ekceli aku ade terbaca satu blog ni..asyik2 cerita pasal patah hati..napa yer dia susah sangat nak melupakan x-bf dia? memang la sakit kan tapi u x yahla patah hati yang melampau2..u tau dia baca u nye blog kan so napa u masih tulis tentang u patah hati?? u tau tak dia lagi happy dengan apa yang u rasa tau..so bagi aku buat apa u nak coretkan apa yang u rasa? memang la itu blog u n bukan blog i tapi cuba la u bangun dari kesedihan...u tak leh selamanya macam tu..u ingat dia akan sedih dengan apa yang u tulis tu? i dont think so la ...u kena kuat..u jangan nampakkan u sedih sangat dengan hubungan u yang dah berakhir...please biarkan lelaki jahanam tu dengan hidup dia..i juga pernah spt mana u rasa tapi i x la lama2 kecewa..u ada rupa..u bakal ada career yang menjamin masa depan u yang i rasa u lebih hebat dari dia..so lupakan la dia...pls la tulis entry2 pasal kegembiraan u..i kesian sangat dengan apa yang u lalui tapi please la bangun..bangun dan terus bangun buktikan pada dia yang dia memang x layak untuk u!

Alahai aku lak terlebih emo..eh dah la dah malam ni nak stop dah .....salam

Teringin nak ada kereta ...

Teringin sebenarnya berkereta sendiri..bukan untuk bergaya tapi untuk kemudahan..memandangkan belum berkemampuan terpaksa tangguhkan dulu niat untuk berkereta sendiri..lagipun lesen pun lom ader so kena ikut step by step dulu..abang kata kalau nak kereta kena ada lesen..wajib katanya la kan...kalau nak difikirkan betul juga tu...

Kalau ada kereta aku kena usaha lebih..maklumlah kerja sendiri kan..x ada pendapatan tetap, sikit2 tu adalah..bukan nak riak ke ape tapi bayaran bulanan aku lebih banyak daripada bayaran bulanan keta navara...(aku tau navara aje harga tu aku main hentam aje lol) entah betul entah x yoyoon aje aku kata sama hihihi...

Kadang-kadang aku rasa teramat menyusahkan orang lain bilamana aku menumpang keta cousin2 aku untuk ke pekan..kadang2 rasa tersindir juga bila depa suh amik keta..eh..maybe dorang ingat keta ni sekilo seringgit kot..tapi aku sabar aje..insyallah kalau ada rezeki memang aku akan amik keta gak..memang la ada perasaan malu bila mereka-mereka masing2 amik kereta tapi macam yang aku kata ukur baju dibadan sendiri...buat apa berkereta kalau x sampai setahun dah kena tarik itu lagi malu kan..tak payah pergi jauh la, dikalangan keluarga aku sendiri ade yang teria2 amik keta last2 kena tarik sebab tak mampu nak bayar ..dah la malu..rugi lagi...huh!! so buat masa ni biarla aku turun naik bas dulu....bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian...

Sebenarnya dah lama keinginan tu ada cuma abang kata kalau keadaan x mendesak jangan la dulu..langsaikan dulu segala hutang piutang..berkereta ni x semudah yang disangka..banyak benda yang nak kena fikir..maybe down payment boleh bayar..bulanan pun x de masalah cuma cuba bayangkan kalau time nak bayar insuran..dalam masa yang sama kena bayar keta lagi..dalam masa yang sama keta ada kerosakan..dalam masa yang sama kena bayar hutang pinjaman lagi dan dalam masa yang sama kekurangan duit..x ke haru tu..fikir punya fikir memang betul la, banyak benda yang nak kena fikir....so aku decide x yah amik keta dulu..kurangkan dulu segala hutang piutang..insyallah kalau ada rezeki lebih ada la juga tu...

Baru2 ni aku story-mory dengan mama...pasal ape lagi kalau bukan pasal kereta...mama kata p la amik lesen dulu..teringin juga mama naik keta yang dibawa oleh anak-anak mama,kalau panjang umur...tersentak juga bila mama cakap macam tu...insyallah ma..tahun depan kalau ada rezeki ada la juga keta tu.....doakan saja la semoga murah rezeki....tak ade la susah2 tumpang orang lain kan...lepas tu tak payah la kita tebalkan muka menumpang keta dorang dan tengok muka dorang mencuka kalau kena tumpang...amin..aminnn semoga ada rezeki yang lebih baik....

Ma ni kereta idaman saya...nanti kalau time raya semua berkumpul boleh la kita jalan ramai2..tak ada la yang terpaksa mengalah n duduk jaga rumah bila keta x muat....ni boleh masuk ramai2 ni....insyallah.....



Insyallah kalau ada rezeki lebih..keta ni la yang aku nak...aminnn...

Kopratasa - Permata Untuk Isteri




Rasa syahdu lak dengar lagu ni...bila aku merajuk dia post lagu ni..thanks...

Tuesday, April 26, 2011

sampai bila?

bukan mudah kita nak memahami seseorang..
bukan mudah juga untuk orang memahami kita..
tapi bila kesilapan sentiasa berulang...
pergaduhan sentiasa berlaku...
sampai bila?
sampai bila harus begini??

Kesian..



LinkMurid dan guru antara terkandas akibat jalan licin di kg.kalampun.....wa bila la pembangunan akan sampai ke situ yer...dah tahun 2011 tapi jalan masih macam dulu juga...tidak ada ke peruntukan untuk jalan ke kampung itu? kesian penduduk di situ..nasib baik la kampung aku tidak seteruk ini...

http://www.newsabahtimes.com.my/nstweb/fullstory/48066

Salma Mentor..



Go girl..go sabahan...Tahniah salma..walaupun aku tak sempat nak tengok ko beraksi ahad lepas..dapat gak aku tengok ko nya persembahan tru youtube..thanks pada sape yang tolong upload...sabahan the best..

apa kena ni?

apa kena dengan traffic feed ni? macam bengong pun ade..tetiba aku open dari jakarta la..kuala terengganu la..kuala lumpur la kihkihkih.....sakit kena sihir kot :P

Monday, April 25, 2011

sihir?

Semalam aku follow my mum g berubat secara tradisional di rumah makcik..sebetulnya aku ni memang agak sukar untuk mempercayai sesuatu yang aku rasakan tidak masuk akal..bukan maksud aku tidak yakin dengan kebolehan sesiapa untuk mengubat penyakit secara kampung ..tapi mungkin sudah serik dengan penipuan2 yang selalu berlaku...dalam 10 orang yang di panggil bomoh cuma 1 orang saja kurasa yang betul2 layak digelar bomoh...

Berbalik kepada cerita tentang bomoh tadi tu...mula2 aku langsung tidak berminat untuk turut serta dalam sesi perubatan ni..tapi entah tetiba pulak aku terbuka hati untuk mencuba..bukan suka-suka tapi aku pelik kerana sering sakit kepala yang ku rasa memang agak melampau..sakit kepala aku ni tidak kira masa..petang, malam atau pagi sekalipun..kebetulan aku ni pula ada membuka kedai runcit so bila kepala sakit memang kedai pun cuti la..maklum la x berkemampuan untuk mengupah pekerja...memang sakit yang aku alami dah lama cuma aku anggap perkara biasa jer..makan panadol n tidur satu cara untuk aku mengurangkan rasa sakit...kadang2 terfikir juga maybe ada penyakit2 lain nauzubillah....

Setelah pakcik aku selesai berubat turn aku lak..aku rasa macam biasa aje..yang aku nampak dia letak telapak tangan dia kat atas kepala aku tanpa menyentuh...rasa panass aje..mungkin tu cara dia so aku tunggu aje ..then dia cengkap kepala aku..aduhh punya la sakit....tak lama dia amik sebiji telur yang baru makcik aku g beli...Ya Allah..aku sendiri meremang bulu roma..memang benda tu ade dalam telur tadi..seperti ulat..sebesar jari kelingking tapi bergulung...pakcik tu tarik nak putuskan tapi tak dapat..rasa macam getah sekerap aja...eiii nampak juga pakcik tu hidu..dia kata bau...

Pakcik tu tanya kat aku..dah lama ke sakit kepala ..aku kata memang dah lama sangat..kadang2 sampai tak tahan..then dia cakap kat aku..kejap lagi tulis nama n nama mak..esok sms pakcik nanti pakcik bagitau kenapa leh jadi macam tu...eii terus timbul rasa takut la pulak..lepas selesai pakcik tu mengubat kami minum2 sekejap dan bercerita sikit2...kawan pakcik tu kata ..nampk macam ape yang ko alami tu bukan kerana syaitan..tapi macam sihir... what?? terkejut pun ade ...biar benar..siapa lak yang sanggup nak kenakan aku...masih tertanya2 juga sampai sekarang ni..kalau benar kena sihir, kerana apa aku disihir? Wallahualam...aku risau aku berburuk sangka dengan orang sekeliling...aku pun tengah menunggu jawwapan sms dari pakcik tu...harap2 benda biasa aje....

Macam-macam.....

Friday, April 22, 2011

telur penyu...

hari ni aku try makan telur penyu..huhu sebiji aje aku mampu habiskan..itu pun tekak dah gatal nak kuar balik ...........banyak giler telur penyu kat umah sekarang ni ade 120 biji...sape x pernah makan tu x yah la teringin nak makan..macam telur ular pun ade..dengan kulit yang nipis n lembik :P...

x boleh..tak boleh...aku x nak makan lagiiiii..meremang bulu segala bulu..yuckk

aku jeles...

Aku cemburu tapi aku belajar untuk bersabar..
Aku sakit hati tapi aku cuba juga untuk bertenang..
walau kadang-kadang aku terlepas kata..
Aku sedih tapi aku cuba untuk gembira...
Aku terasa ingin menangis tapi kupujuk hatiku...
walau kadang-kadang airmata tak dapat untuk ku tahan...

Hati kuatkan semangatmu...
jangan biarkan kau lemah kerana ini...
jangan kau jadikan ini sebagai alasan ...
jangan kau cuba menghancurkan hidupmu...

:(

Nur Kasih...


Agak ketinggalan pulak aku ni..orang dah sampai Paris aku baru kat KLIA..tapi sungguh aku x malu pun..jam dah menunjukkan dah pukul 12.35am..aku still x dapat tidur..tengah2 syok tengok drama Nur kasih episod 19 part 1 terus signal tenet ni menghilang..langsung x dapat tengok...problem loading ciss..dah offkan modem and turn on balik baru la dapat...takpe2 sat nanti kita sambung tengok yer...

Bestnya cite ni..patutlah kawan aku sampai x berganjak dari depan tv rupa2 nya hebat tul drama ni ..banyak pengajaran yang boleh kita dapati dari drama ni..pengorbanan..kasih sayang...keagamaan..aku dah jatuh cinta dengan watak aidil..adam dan nur..ntah kenapa tetiba tergerak pula hati nak tengok drama ni..beria aku nangis..

Persoalannya..masih ada ke manusia sebaik dan sesabar Nur Aminah? sebaik Aidil...maybe sejahat n sekejam adam tu aku percaya terlalu ramai bersepah sana sini...Ya Allah beruntungnya wanita yang dapat bersuamikan lelaki sebaik watak aidil...apapun aku sedar tak ada manusia yang sempurna di dunia ini....aku jatuh cinta dengan adam selepas dia berubah..aku cemburukan watak Nur Aminah dan aku cemburukan Alia..hahaha sakit jiwa ke aku ni macam watak sara..Nauzubillah...

Eh tapi aku kesian lak dengan sara...tapi menyampah lagi banyak..ermmm orang lain dah berzaman tengok cite ni..aku baru start nak mengkritik..alahaiii...takpelah aku nye suke aje la nak merepek ni..:P

Nak sambung tengok Nur kasih.....da da..di di..du du...

Thursday, April 21, 2011

Broken hearted


Kenapa hati sebelah tu dah x bersinar2 macam kat sebelah lagi...I hate you!!!

Wednesday, April 20, 2011

perhubungan yang membosankan..

Betul la orang kata perhubungan jarak jauh tu membosankan...ya aku dah start bosan..bosan 100%..macamana la aku leh bertahan selama 5tahun ye..terasa sia-sia pun ade gak..asyik2 ade aje yang tak kena...bila dah x kena mula la hubungan jadi dingin x pasal2 gaduh pulak...

Bila dah selalu berhelah or whatevs... muak pun ade..janji yang kadang2 tak ditepati..lepas tu asyik2 kata maaf...sometimes bukan salah kite pun kite gak yang kena..itu la ini la..wtf! haiya macam ini boleh jadi gila loooo....

Seriously..kalau boleh diputar semula..aku takan biarkan perkenalan antara kita berlaku..aku pun minta dijauhkan sangat2..menyesal pun dah x berguna sekarang..ye la aku ni kan bukan siapa2...apa la sangat kan...rasanya perpisahan tu lebih baik kot talak 3 terus pun syok juga...

pisah terus la...boleh edar borang lagi...bosan tahap nak jahanam dah ni...

Facebook dactivated....(done)

Done! dah lama sebenarnya nak dactivate my fb account..baru semalam berjaya..itupun bila dah semakin bosan dengan fb...takpela fb xde blog still ade..walaupun tak ramai pengikut aku x kisah..apa yang penting aku dapat meluahkan segala melalui blog aku ~~

Monday, April 18, 2011

Rasa menyampah pun ada...

Menyampah pun ada bila orang sentiasa nak meluahkan benda yang sama pada aku..rasa nak tergelak guling2 pusing2 macam tenggiling pun ade gak sebab aku rasa cite yang dia luahkan tu macam dia aje lah yang terbaek wok kata aril..hurm apapun lumrah kehidupan kan..susah kita nak puaskan hati semua orang...

Bila orang nak luahkan ape yang mereka rasa..aku kenala menjadi pendengar yang baik...walaupun aku tau aku tak sebaik mana..yang pastinya apa yang aku rasa aku nak tegur aku akan tegur ..dan bila perlunya aku x payah menyampuk aku akan diam seribu bahasa..diam x semestinya aku mendengar dan pay attention..ahahha kadang2 aku bermonolog sendirian "bosannya dengan cerita kau" :P

Lebih baik diam dari berkata-kata :P

Makkah...

Assalamualaikum...

Tetiba rasa sebak di hati..terasa sayu sangat macam nak nangis...teringin sangat nak ke suatu tempat...bila la ada rezeki untuk menjejakkan kaki ke sana? Makkah..insyallah satu masa nanti akan aku jejak kan kaki ke sana...aminnn...




Kalau la aku ni ada rezeki lebih..nak juga bawa mama p sini....

Subahanallah...


Tsunami JEPUN Di sebalik AL-QURAN

1. Tarikh yg berlaku adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432.
2. so dengan tahun 1432 di pecahkan 14 || 32.
3. Jawapanya Jujuz ke 14 Quran.
4. Dan bulan 4.

Rahsia angka tahun ini : Jujuz 14 Ayat Quran ke 4.

Rujuk di Quran.

1. Jujuz 14 bermula pada surah Al-Hijr, dan ayat ke 4 dari surah AL Hijir menyatakan

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya".

2. Rahsia seterusnya yang menunjukan Malapetaka ini akan berlaku di Jepun ialah dengan kedudukan Jepun dan Wilayah Seedai pada kedudukan geografi bg ( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138)

so dlm 1432, 14 dh di ketahui Jujuz Al Quran. maka yang di pecahkan 14 || 32 so di pecahkan lagi 3|2 ,so now secret no adalah 3.

di ambil pula lokasi latititude dan longitude.

3+6+1+3+8 = 21
so next 2+1 = 3
proved *. yg di maksudkan dengan no 3 adalah negara jepun.

Dan di dalam jepun jugak terdapat banyak wilayah.. maka wilayah yang akan di turunkan malapetaka itu ? Wilayah Seedai pada kedudukan geografi Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53

makan 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
so next 3+0 = 3.
*proved wilayah yang tuhan maksudkan dgn angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun.

3. Rahsia seterusnya dengan tarikh 6

msa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia.. gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..

so 1+4+4+6 =15
so next 1+5 = 6
*proved 6 membawa maksud masa yang akan berlaku.

4. Dah yang seterusnya 1432 apabila di pecahkan 14||32, kini di ambil pula angka 14 dan di pecahkan 1||4 , maka angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. maksudnya di dalam Islam Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. so angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat.

5. Lihat.. betapa benarnya ayat al quran. segala yang di nyatakan tetap berlaku. walaupun suduh berabad kitab Quran di turunkan.

6. Walaupun zaman berubah sejauh mana sekalipun.. Al-Quran tetap bagi sepanjang zaman.


7. Di percayai banyak lagi rahsia yang masih tidak dapat di ketahui di dalam tarikh ini. namun sekadar ini pun telah membuatkan kita lihat dengan mata kita sendiri betapa mulia Al-Quran. dan segala yang di ungkapkan di dalamnya.

8. WauAllahhu Allam.

Di persilakan untuk share. bg mengingati kite kembali tentang segala perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar buat selamanya. mahupun di dunia atau pun akhirat.


p/s : Kesahihan benda ni tidak dapat dipastikan..just untuk berkongsi dengan anda.

Thursday, April 14, 2011

headache~~

Syies aku sakit kepala ni..ape ke jadah benda aku makan pagi tadi sampai kepala aku berdenyut2 aku pun x tau..seingat aku aku bfast aku pagi tadi 2 keping sandwich sardine and nasik sikot berlaukkan sardine..nyum nyum nyum (masakan orang malas)..aku ni mane la ade hypertension..gout ade la kot wadepak...nak menelan panadol pun aku rasa dah takde efek..bedenyut2 siot..nak tido..tapi takde sape nak jaga kedai..kang bedengkur malu pulak..makin lama makin berdenyut siot..


sakit..dowh..selalu sangat sakit kepala...kepala ni je tau, aku takde kepala lain..ni aje la satu2nye kepala aku...dessss....

Dari kedai aku tercium lak satu wangi yang sedap sangat2...ape la yang dia masak kat umah tu...hurm kejap la aku balik tengok......wow..hari ni aku nye lunch makan sotong masak berlada..nyum nyum nyum..mak aiii pedas gila tau sotong ni..ape tak pedasnya ..sotong dimasak dengan cili api yang aku pun x tau berapa bijik dia campur kat sotong..tapi maveles la...not bad...
Nyum~~nak makan sat............

Patutla kepala aku sakut gastrik ghupenye yer...owh...lepas makan dah ok skit...nak rehat2 sat...kenyangggggg

tunggu abe call

Panas tol ari ni.sampai kepala aku terasa nak pecah...jangan demam sudah, nanti semua keja tergendala...tunggu punye tunggu abe aku masih tak call..owh sibuk ye abe..takpe2 biar tunggu sampai esok pun takpe aku sukeee...ngeee

Penantian suatu penyiksaan katanye heee...

Wednesday, April 13, 2011

takde keja cari keja

Bosannye tak tau nak buat ape...dari satu keja ke satu keja aku buat tapi still x dapat nak menghilangkan rase bosan...dari garu kepala, garu bontot korek idung semuanya aku dah buat huh~....owh tau dah rupanya perut dah minta diisi...

Sedap dowh sambil makan sambil usha2 blog sape2...ade yang best ada yang biasa aje..macam blog aku juga..kalau tak best layannnn..kalau best pun suka hati korang la nak layan ke tak...apa yang aku tulis semua apa yang ada dalam fikiran aku, tapi kalau ade yang nak komen2 silakan aku akan terima....

Angin sepoi2 bahasa..aku terhidu orang sedang masak ayam goreng bersalut tepung adabi..adabi ke makabi ke whatever ....lantak la yang penting ada bau2 kefci lol...


tetiba teringat kefci..dah lame rupenya x makan kefci

Tak siapa percayakan kau...

Tengah aku godey-godey laptop aku datang pulak sorang mamat buat kacau...hari ni dah kesekian kalinya dia datang nak menyibuk cari mama aku..please la bro...kau jangan harap aku nak biarkan impian kau akan jadi kenyataan..macam emo lak tapi sebenarnya aku sedang gelak2 guling2...

Cerita nye cam ni..dulu arwah bapa aku bawa bas mini..itula sumber pendapatan family kami so sekarang ni arwah bapa aku dah tak de ..tapi permit perjalanan bas mini arwah bapa aku masih ada..mahal siot dia nye permit ade 3 tempat yang dia leh bawa tapi terpaksa di rahsiakan la :P..maklum la sekarang ni bukan mudah nak dapat permit perjalanan untuk bas mini..kalau tak silap kena ada berapa ribu dalam bank baru la boleh dapat..tu pun prosesnya memang susah...

Berbalik kepada hal mamat tadi..dia kata nak jumpa mama..ceh!! ade ke patut dia kata nak beli kereta baru..kalau x silap maybe toyota or nissan Urvan..harga bukan alang-alang tau ratus ribu siot..then dia tanya aku, "ur mum ade bank statment" selumber aje la aku jawab..ade..ingatkan dia nak stop cerita rupanya sambung balik.."bagusla tu..saya cadang nak beli kereta baru, deposit atas nama saya..nanti saya bayar la tapi saya nak suh u mum loan kat bank" ....Watdepak..kereta kau then loan atas nama my mum...nape ko ingat kitaorang ni bodoh bahlul bangang cam ko ke..semua tanah nak loan then x mampu bayar bank lelong?? owh no no no...aku pun kate la kat dia..kami memang ada cadangan nak beli van baru juga...korang tau ape dia jawab.."owh kalau macam tu sebelum korang beli kereta biar la saye amik keta dulu then guna korang punye permit..kalau korang dah ade keta korang amik balik la permit tu"..kau pikir nak passing2 ni senang ke macam berak air? susah dowh lebih susah dari meneran untuk kuarkan taik kalau sembelit...aku buat bodoh aje malas nak layan lebih2 then dia tinggalkan no fon dia utuk contac dia bila my mum dah sampai..cheh! buang karen betul...

Bila aku fikir2 balik..ape guna isteri dia tu cikgu kalau nak loan kereta guna nama orang lain? family aku bukannya kaya..even mama aku tak sekolah pun aku rasa otak dia lagi pandai dari otak mamat tu..at least mama aku masih fikir masa akan datang..masih fikir tentang harta kemudian hari untuk anak2..

Tapi sebetulnya tak payah nak layan orang macam tu..buang masa!!

Tuesday, April 12, 2011

semalam yang hangat.....

Tak dapat tidur dengan lena..something happen to me..hurm..hilang kesabaran nak memaki pun ada..namun apakan daya aku tak mampu...perlukah berakhir segalanya setelah dipertahankan sekian lama? aku bukanla yang terbaik sebab aku memang selalu jadi bukan terbaik biarpun aku mencuba sedaya upaya ku untuk jadi yang terbaik....

Alhamdulillah..menjelang pagi semua perasaan yang hangat tela menjadi sedingin salju...maafkan aku wahai hero ku....

Bosan dengan politik...

Tiap hari tiap saat dan tiap ketika kita disajikan dengan berita2 auta berbau politik...sakit otak weyy...buka kosmo politik..metro politik..berita harian sah-sah pasal politik..buka utusan politik lagi..sampai ke blog semuanya politik..sampaikan sekarang ni akal sudah tak mampu untuk menilai siap benar siapa salah..

Sana sini masing2 mahu menunjukkan kekuasaan..siapa ada kuasa veto dia menang..yang benar jadi salah yang salah pula pasti selamat..ini kah yang dinamakan dengan negara Islam? kadang2 bila tengok berita terus tukar ke channel lain,lebih baik tengok cartoon daripada dengar dan tengok berita yang entah sumber sahih atau sebaliknya..terasa nak muntah hijau bagi ayam itik makan...

Politik lucah tak habis2...belum selesai satu perkara timbul hal lain..sampai bila? memalukan..ini ka cara untuk menarik perhatian pengundi2..tidak mustahil satu masa nanti peperangan boleh meletus di dalam negara kita..Masa tu yang kaya dapatla melarikan diri ke mana2 tempat yang selamat untuk mereka...tapi yang miskin??Ya Allah kau selamatkan la negara ku dari perkara2 buruk...

Monday, April 11, 2011

ujian...

aku rela andai ini yang sudah tersurat...
rajuk ku adalah kekecewaanku...
bukan sekali ini berlaku..malah berkali2..
sukarnya kau untuk memahamiku...

semoga masih ada sinar yang menantiku...
terima kasih atas segalanya...

tetap besabar...

Sakit hati..sedih..kecewa semua bercampur aduk lantas menjadi satu perasaan BENCI dalam diri aku..kenapa? Hurm..susah sebenarnya aku nak merungkai segala permasalahan yang berlaku keatas diriku..selalu orang akan berkata aku la puncanya..ya mungkin benar dan mungkin tidak...

Apa perasaan anda bila kewujudan anda seperti membebankan..kesalahan yang x pernah hilang..hari2 kesalahan anda pasti ada sehingga menutup segala kebaikan anda...kenapa dari dulu hidup aku sentiasa malang? ya mungkin aku ini bukan seperti yang lain..mungkin juga aku memang tidak layak untuk disayangi apatahlagi di hormati...

Aku tidak minta di hormati, disanjung bagai puteri..aku cuma hendakkan secebis rasa sayang..seperti mana sayangnya nenek dan atok kepada aku..kenapa aku tidak pernah merasakan seperti itu? ya, dimata semua aku la yang sering membuat onar..tidak ada langsung peluang untuk aku berubah dan terus berubah...satu ketika dulu aku ditegur " kenapa salahkan ibu mengandung"...aku tidak menyalahkan sesiapa sebab aku tau pasti aku yang bersalah...

Aku terpaksa berpura-pura di depan semua seperti tidak ada yang berlaku..di depan semua aku gembira,mampu tersenyum tapi kadangkala mood aku berubah seketika..betapa dalamnya luka di hatiku hanya Allah yang tahu..maafkan aku Tuhan kerana sering melupakan mu..aku tahu hanya KAU yang mampu menyelami apa yang berada didasar hatiku...hanya KAU yang layak menghukum aku...

Hari ini kesekian kalinya semua barang kepunyaan aku di asingkan..seperti terasingnya aku dari dunia mereka..terima kasih aku masih mampu tersenyum...tahap kesabaranku teruji bila melihat kain aku diasingkan seperti aku pembawa penyakit berbahaya a.k.a AIDS...Ya Allah kenapa kau berikan aku ujian seperti ini? aku risau aku tidak berkemampuan untuk menghadapinya ya Allah...

Tentu sekali syaitan bersorak bila melihat benteng kesabaran ku runtuh...apa yang aku lakukan, aku hampir pitam kerana menahan kemarahan..ya seperti biasa hanya dia yang terbaik didepan"nya"...membalas segala apa yang dibuat pada aku ..membuatkan aku merasa puas tapi sampai bila? Biarla..biarkan dia berbuat sesuka hatinya..terserah, kita lihat sampai bila tahap busuk hati dia bertahan...sampai dia mampus? sampai Kiamat? wallahualam...

Sunday, April 10, 2011

Hujan...

Dari pagi hujan lebat tak berhenti..tika ini aku terasa keseorangan sangat2..alangkah indahnya jika ada yang menemani aku...mendegar celoteh aku..mendengar luahan hati aku...hp setia berada di sisi aku..semenjak pagi sampai ke petang dan berterusan sampai ke malam..kemana dia? tiada panggilan darinya..hati seakan meronta2..da dah lupakan aku? (bermonolog sendiri)...

Hujan masih tak berhenti malah bertambah lebat...termenung sejenak mengenang nasib diri..siapa aku 5 tahun akan datang? tercapai ka cita2 ku dan impian aku yang dah tertanam sejak bertahun2 dulu? berjaya ka aku..penghinaan demi penghinaan telah aku terima..tak kisah la asalkan aku tidak menyusahkan sesiapa..

Ya memang aku memiliki segulung ijazah..tapi ada aku menyusahkan korang? semsetinya tak ada kan sebab setahu aku, aku cuma mendapatkan wang perbelanjaan belajar ku daripada family aku dan bukan dari KAU so aku berharap hentikan cakap2 dibelakang aku...

Apa yang aku buat hari ini dan sebelumnya memang dah keputusan aku..aku nak bisnes kau peduli apa? aku nak letak kat frame n gantung kat dinding pun kau peduli apa kan..thanks atas kenyataan yang kau buat dan memang menyakitkan hati aku..si dia kata..buat apa nak peduli kata orang and aku terima ape yang dia kata...

Aku percaya kepada rezeki ada dimana2..even aku tak keja kat opis pun aku masih mampu mencari duit sendiri..aku masih boleh bekerja dengan tenaga dan kudrat aku sendiri..aku masih mampu melakukan kerja selagi aku termampu..apa yang penting adalah usaha..aku tak percaya tanpa usaha kita boleh hidup senang...setiap manusia mempunya kelebihan masing2 so gunakan kelebihan tersebut untuk buat benda yang bermanfaat...

merepek tahap gaban...

lame dah aku x update blog aku..hurm bukannye ape aku ni dah terbz sikit dengan blog menguruskan badan aku ni..tapi aku rasa tak kurus2 juga...lantaklah biarla ore kato apo yang penting happy .... ye ke aku happy?

Hari ni hujan aje..sejuk weii ,kalau aku dapat bantal sure n kompom aku dah nyenyak tidur...tapi apakan daya, kalau kat kedai ni malu pulak tidur..tup2 x sedar orang datang kedai,aku dah bedengkur x ke malu tu...

Hari ni aku gaduh ngan satu budak ..biasalah ka orang kata kastemer always right..tapi ape ke rightnye datang kedai orang tau menyibuk n buat bising aje..sakit betul hati aku, aku suh diam boleh pulak dia jerit kat aku, erm dia kata bukan aku ganggu kau pun..aik, memangla kau x ganggu aku tapi kau menganggu ketenangan aku..asyik2 buat bunyi cam bangang waaaa...macam nak lepuk aje.mentang2 kau cucu kepada ketua anak negeri kau ingat kau hebat...huhuhu sabar aje la...

Eh, aku mengumpat kastemer aku ke LOL...ada aku kisah??

Friday, March 18, 2011

POS MALAY*IA CAM BANGSAT...

Entry aku kali ni pasal pos di negara kita yang lidut cam siput babi..kalau siput babi ok lagi kalau macam babi..memang babi pun..pkerja dia cam sial..jawab tepon pun tidak...asal call memula ringing lepas 2 kali ringing bunyik bingit cam bangsat...aduiii sakit hati betul..makin lama sampai makin lama la baru aku dapat bersauna ni...terus naik darah aku demmm!!!

kronoligi kisah...

10.03 call p.pos itu pun call hp sorang pakcik itu yer bukan opis nye tepon! dia kata ala barang tu baru je di hantar dari kelana jaya ke kl....

14.03 call lagi..dia kata barang baru sampai kk mungkin dia akan d tidurkan sana dulu esok baru sampai..

15.03 datang p.pos harapan dapat la barang tu...dia kata ala barang tu dalam perjalanan dari kk to keningau..esok boleh collect....bagus la dah sampai...

18.03 suh kawan amik...setelah 3 hari berlalu..dia kata p.pos kata barang baru sampai what the fuck PM!!!! bangang+bodoh+demm ko ingat amik masa 3 hari ke perjalanan dari kk to keningau! 2 jam je la siottttt.....

panas hati tahap gila babun ni...cehhhh...

Bila aku moody....

Bila aku moody semua benda jadi tak kena ..semua aku nak marah..kekadang aku tak tau kenapa mood aku cepat berubah..stress?? ya mungkin stress penyebab segala..tapi aku tau aku tak boleh berterusan macam ni..kata kawan aku, kau kena control mood kau tu..ye aku tau aku kena control tapi how??? aku pantang orang silap sikit mula la mood aku bertukar..mungkin bertukar jadi raksaksa, raksaksa terjahat di planet ini...kesian, yang tak patut kena marah pun aku main tibai je..
Selalu dia la jadi mangsa..aku marah kat orang lain dia juga yang kena...dulu lain sekarang lain..dulu aku boleh marah2 dia sekarang aku dah x boleh marah2 kat dia... apa nak buat semuanya telah berubah..berubah?? ooowh u ols tak tau rupanya..abaikan cerita ceriti taik mata penuh inti di atas....

Hari ni dari mood aku happy tetiba aku marah2..tak pasal2 dia aku x layan..kesian buat ke 1juta kali...apa nak buek nasib dia la..nasib baik la dia tahan kalau tak dah lama kena tinggal..uwaaa aku tak maw la kena tinggal2 ni...x beshh nak dengar..ok ok..aku mau berubah...lawak pula aku rasa..mesti dia senyum2 baca entry ni..sebab apa dia senyum..sebab aku dah janji x mau marah2 tapi hari2 aku marah2 ....rasanya nak buang rasa marah tu kena makan cili 55biji kot..bila dah terasa pedas kompom hilang marah kelam-kabut cari air huhuhu..idea bodoh lak datang...

ok la malas nak menulis apa2 ni ...nak hilangkan tension sat..jom dengar lagu ni.......




Wednesday, March 16, 2011

Alamak!!! terlebih sudah

Alamak terlebih sudah..hurmm ni je ayat yang mampu aku katakan..selain dari itu no comment..bukan mengaibkan sesiapa tapi dimanakah rasa malu perempuan bertudung ini? sudah tidak adakah seluar yang lebih sesuai hendak dipakai..takan la tak tahu legging tu terang ke idak bila kena air..perempuan cenggini memang layak digelar bahalol n bangang...buat malu seja...alang2 buka aje la tudung tu..atas tutup tapi di bawah masyallah...aku ni bukanla siapa2 n aku memang x layak nk becakap tapi..pergh macam geram pula tengok pic di atas tu...

Monday, March 7, 2011

serba-salah

Serba salah suatu perasaan yang paling x best..apa anda akan buat if sorang kawan or ahli keluarga or sape-sape datang tempat korang and promote suatu barang yang sebenarnya korang dah nyata lagi jelas tanpa perlu bersuluh2 lagi jawapannya tak?? korang rasa serba-salah tak? Lagi2 la orang tu baik sangat dengan korang..so apa korang nak buat?

Aku ni kalau bab kawan promote kalau boleh memang nak support bisnes kawan kan but sekarang ni aku dah Say No to MLM sejak join SNTM kat fb aku dah jadi anti dengan MLM ni...aku pun x tau kenapa..sebenarnya malas nak join sebab barang yang d MLM kan memang menjangkau 400/100 harganya..

mak aii aku x tau nak kata apa..aku serba salah la pulak...last2 takpela ..nanti bila aku nak aku roger2 ko eh geng.. :) aku x mampu untuk mendapatkannya..lagipun aku masih belum memerlukannya...

Saturday, February 19, 2011

Bingung...

Sejak kebelakangan ini aku selalu rasa gundah..tapi aku x dapat cari punca kenapa aku jadi begini..banyak benda yang aku nak buat tapi x jadi2....

kenapa aku yang terpaksa melalui ini...entah kenapa terlalu sukar untuk ku meluahkan pada orang lain tentang permasalahan ku....mungkin ada yang menyedari aku tidak seperti dulu..kemesraan? jauh sekali terbenam d dasar laut..kasih sayang? entah susah untuk ku huraikan...

sendirian,tanpa sesiapa disisi membuatkan ku terasa lebih kesunyian dan sedih...kenapa? masih x dapat mencari sebab musababnya...

Kekadang terasa ingin pergi jauh tanpa sesiapa dapat mengesan jejak ku...aku ingin mencari kedamaian..memulihkan semangat ku yang hampir hilang ditelan waktu...mampu ka aku? persoalan yang sentiasa berlegar di kotak fikiranku...

kepada siapa hendakku mengadu? tidak sekali2 aku mengadu dengan "kamu" selagi aku mampu bertahan selagi itu aku bertahan...sekali aku dengar tentang aku diperkatakan,selamanya aku sudah tidak mempercayai..terpulang kepada penilaian orang lain..terserah untuk melabel aku ni jenis macamana..terserah aku suda tidak peduli...

Jangan~~

Jangan paksa aku buat sesuatu yang aku x mau...
Jangan paksa aku buat sesuatu yang kamu akan ingat seumur hidup..
Jangan paksa aku buat sesuatu yang bodoh...

so please please Jangan paksa aku...

kalau ya kenapa?

Eh..korang x tahu ke yang aku dah menikah? nak mengamuk? what the hell yoo...kamu peduli apa? aku tak kisah korang nak kata apa..memang aku dah menikah..so korang nak buat apa? maki aku marah aku sumpah seranah aku WTF...lebih baik aku menikah daripada berzina !!!!

Thursday, February 17, 2011

Macamana saye nak kurus

Ada sesape tak yang leh kasi tips kurus..aku ni dari dulu susah sangat nak turunkan berat badan..memula tu memang bersemangat sangat..huhuhu time raya tu la merosakkan segalanya..sedih bagai nak rak jarum penimbang tu semakin hari semakin berpindah ke angka yang lebih besar....aku nak nanges..impian pakai baju selim melim time nak kawen berkecai uwaaaaaaa.....

Wednesday, February 16, 2011

Masih ka kau ingat?

Masih ka kau ingat? Ya aku akan ingat sampai bila-bila pun even hingga ke akhir hayat aku, akan ku ingat van putih ini...Bagai disentap jantungku..sesak terasa nafasku..5 tahun telah berlalu dan tanggal 16.02.2011 bersamaan hari Rabu van ni telah dihantar ke perkarangan rumah keluargaku...

Sedih pilu dan gembira bercampur baur..mungkin van putih ini bagai tiada nilai untuk orang lain tetapi amat bernilai dan berharga bagi keluargaku...bapa ku seorang bekas prajurit, terpaksa berhenti kerja kerana tanggungjawab sebagai seorang anak sulung selepas kematian adiknya kerana kemalangan..dan selepas berhenti kerja bapaku menjadi pemandu van (milik sendiri) ..emak ku pula seorang peniaga kuih...

Sumber rezeki keluarga kami pada ketika itu semuanya berpunca dari pendapatan bapa aku dan pendapatan meniaga kuih-muih oleh emak aku...Ya..kehidupan semasa arwah bapa masih ada agak mewah sedikit (sebelum kegawatan ekonomi) kebetulan ketika itu hanya beberapa orang saja yang mampu memiliki van....dengan van putih ini la juga kami kesana kemari pergerakan pun mudah ...Kenangan paling manis aku dengan van ni bila mana arwah bapa mengajar kami memandu dipadang SRK Merampong...teringat ketika turn aku selepas kakak aku , bapa mengajar aku start kereta..masuk clutch..lepas perlahan balance dengan minyak..beberapa kali percubaan aku gagal sehinggala aku cuba untuk kesekian kalinya dan akhirnya berjaya...."bangga" dengan peluang yang diberikan...selepas puas pusing padang bapa ajar pulak untuk reverse...part ni paling kelakar...aku punya reverse 360 darjah punya pusingan..bulat aje ahahahah ingat lagi kata bapa "long..ko bawak la sampai puas" aku memang xcited coz kakak aku tidur di belakang :)

Sehinggalah ketika arwah bapa jatuh sakit...pekerja bertukar ganti dari si polan dan si polan seterusnya si polan....dari situ juga berbagai ragam dan perangai pelik yang dapat di lihat..ada yang jujur ada yang tidak jujur..semestinya kita tahu itu adalah lumrah kehidupan tapi kenapa sanggup mengambil kesempatan di atas kesempitan? tidak adakah sekelumit perasaan belas kasihan dengan kami di ketika itu? Rules masa tu setiap driver van hendaklah menghantar van ke rumah selepas kerja dan hasil di berikan kepada majikan....tapi korang nak tahu..berhari2 dan berminggu duit x dihantar..then bila hantar berapa ratus aje pendapatan logik ke??? sedangkan dalam sehari boleh mencapai rm200? untuk seminggu sudah tentunya rm1000 paling sedikit pun rm800.00 ini tidak pendapatan seminggu kadang2 rm200-400 sungguh tidak bertimbang rasa...

Ada pula driver yang menggunakan van ni untuk kepentingan sendiri..menggunakan van ke ranau untuk meniaga sayur TANPA KEBENARAN dan kerosakan kami yang tanggung....memberikan kebenaran kepada driver lain untuk memandu TANPA KEBENARAN kami...memandu van ini selama beberapa bulan tanpa satu sen pun pendapatan diberikan kepada kami....Bapa dan mama seorang yang sabar...dalam segi hal mereka memang tidak berkira tapi bila orang dah mula pijak kepala..sabar itu ada batasnya............
Semasa arwah bapa meninggal..van putih ini di bawa oleh orang2 yang berkenaan..beberapa bulan juga kereta ini tidak di perkarangan rumah tapi 1sen duit pun tidak diberikan kepada kami...tidakkah kau tahu MAKAN DUIT ANAK YATIM ADA LAH HARAM DAN DOSA BESAR???? LUPAKAH KAU??

Apapun itu semua dah lama berlalu...aku rindukan van putih ini...van ini mengingatkan kami adik beradik dengan arwah bapa..thanks bapa kerana terpaksa bersusah payah membesarkan kami..Kami tidak pernah merasa malu mempunya bapa seorang pemandu van...you are the best hero for me....Semoga bapa termasuk dalam golongan orang2 yang beriman amin..al-fatihah


Tuesday, February 15, 2011

Uhhh my new hobby..

Ouch..semenjak dua menjak ni aku dah maleh sikit nak update blog aku...dah besawang dah...timbul la pulak new hobby..cam bagus pulak aku rasa, kenapa la bukan dari dulu aku nak buat semua ni? kenapa lah baru sekarang..Nak tau tak, sejak 24hours aku online macam2 blog aku buka..then satu ketika aku terbuka la blog masak-memasak ni...:) dari situ la minat aku timbul untuk mencuba semua resepi..alhamdulillah setakat ni semua yang aku buat menjadi...insyallah kalau diizinkan tuhan and ada rezeki aku nak buka kedai makan...aminnn aminn aminn...kenapa orang lain boleh aku x boleh?? yes aniem u can do it!! chaiyok2

Kat sini aku sertakan sekali picture reepi2 simple yang aku dah cuba...ni aje lah cara aku nak menambahkan pendapatan...pmpuan kan lebih baik tahu serba serbi..x lah malu dengan family suami nanti.... :)


Curry puff ni aku buat pagi tadi..memang
dah lama teringin nak buat tapi x kesempatan..
alhamdulillah jadi gak....

Popia basah ..x puas hati sebab x sama dengan popia
basah yang pernah aku beli kat sogo dulu..neway
good try..nanti nak buat lagi

Donut

seri muka: senang nye nak buat ni..hehehe

Ni aje la kuih2 simple yang aku dah try..manalah tahu satu hari rezeki aku dapat buka kedai makan semua ni bermanfaat untuk aku.. :P doa-doakan la yer...sape kata orang x kerja x boleh berjaya???



Sunday, February 6, 2011

Good try..

Entah apa angin aku hari ni..awal pagi angin monsun timur laut dah mengejutkan semangat aku, secara automatik semangat aku pun naik dan berkobar2..hehehe...caya la, aku dah pandai buat kuih lapis..wat luuuu..ni la kelebihan aku, once aku reti buat berkali2 aku nak buat... :).. well done..senang rupenya nak buat kuih lapis ni..berkaler2 aku letak..1st time aku buat kental sikit..2nd time..chantekkkk n lembut :) lepas ni dah boleh tambah jenis kuih dah ....

check it out :

Ni la kuih lapis aku buat pagi tadi..kalerful gitu..


Ni 1st time aku buat baru belajar buat..ade liat
sket..warna pun x menarik...



Friday, February 4, 2011

Dasar Indon cam S**l

Hati saya sakit dengan seorang gadis di facebook nama dia E*A cam sial la ayat-ayat dia tu...terang2an cakap cam sundal..pergh memang perempuan kegersangan kali...ooo perempuan kenapa la ko tu murah sangat, cam siall aku baca komen2 kau..jahanam la ngko dasar indon sial...dada aku pun sakit sangat nasib baik aku tak mampus baca komen kegersangan ko tu...

Mak aii kenapa aku ni...weii ni baru la namanya betina.."ehem abang..malam jumaat""kesian,perlu bantuan ke"" kami x akan melepaskan peluang keemasan" adii sandi neh..yang lelaki ni pun nak kawen sangat ka? bangang bin bahlol betul..ramainya pmpuan sabah or melayu or dusun kenapa indon keparat yang ko nak????

aku adalah aku....

Aku mungkin kelihatan seperti seorang yang kuat...tabah menghadapi segala dugaan yang mendatang dan tidak mudah menangis....

Aku mungkin kelihatan seperti tidak pernah bermasalah..
padahal aku rasa aku la manusia di alam fana ini
yang paling banyak di timpa masalah...

Tapi adakah kau tahu..aku sangat sensitif dan sangat mudah terasa?
kerana aku hanyalah manusia biasa yang punya perasaan....


Saturday, January 29, 2011

Gegetan Chenta...!!!!

U ols tau tak gegetan chenta tu ape? macam lain beno dengo gegetan chenta kan even aku ni bukan Pengsipiking english yang tegar tapi masih terasa kejanggalannya...

Gegetan chenta ..apa yang menarik pasal issue ni yer? Macam takde cite lain ek...
Cenggini, pagi tadi time kat pasar aku ni biasalah melayan kastermer..adat meniaga ada penjual ada pembeli..so dalam kes ni aku ni sebagai penjual la...

Aku rasa seronok sangat bila ramai kastemer ke meja kami..dapat duit hasil titik peluh, ade la seposen 2 untuk beli garam....eh ape kaitan dengan n3 gegetan chenta?

Cenggini..dalam ramai kastemer yang datang tu ramai la pulak ade loket senget..loket x de rantai..pergh kalau yer pun nak buat tu agak2 la..bukan ko sorang je ade BF..ade Laki..ade Partner...Sumpah aku bukannye jeles syies..tak jeles langsung..dari yang remaja, dewasa dan tua sikit ...uhuhuh tau la sekarang ni musim hujan tapi takan musim gegetan chenta juga..

Bagi aku, terserah la ko nak buat berapa banyak gegetan chenta kat leher ko tu..nak buat keliling leher sampai penuh 1 badan pun takpe buat le..tapi kan pandai2 la cover tak malu eh??siyes aku cakap malu seh...kalau chantekk tak pe gak ni sebesar duit 50sen pun ade...dah tu cam bangga pulak tu...siap sengaja alihkan rambut dia..tutup la sket weii...(buruk sangka sket)..please la cover2 sket erk..(nada cam jeles)

Nota kaki: Kalau rasa-rasa gegetan tu x chantek please practise dulu b4 buat..dah chantek u tayang la sampai satu dunia..


Macam-macam....

Hidup di dunia ni memang banyak betul ragamnya..macam-macam jenis manusia kita dapat jumpa..ada yang baik, ada yang x baik, ada yang talam 2 muka, ada yang suka tengok kejatuhan orang lain, ada yang suka memfitnah dan paling parah ada yang busuk hati..

Kadang-kadang terfikir dek akal, mengapa Allah swt menciptakan bermacam perangai pelik di dunia ni? kenapa Allah swt tidak menciptakan semua manusia berhati baik..dan pastinya pergaduhan,pertelingkahan dan peperangan tidak berlaku..hidup aman dan sejahtera selamanya..

Kenapa ada manusia yang busuk hati? saya hairan bin ajaib sangat,kenapa suka melihat kejatuhan orang lain..gembira dengan penderitaan orang lain, menghasut orang lain untuk membenci..kenapa? Ingat tuhan tak pernah tidur..ingat tu..tak akan ke mana pun, insyallah..

Orang jenis busuk hati ni, merasa dia baik sangat sampai orang lain semua tak baik..orang lain semuanya salah..Demi Allah saya merasa amat marah bila nampak manusia jenis busuk hati ni..sebab kenapa saya benci?? sebab bila dah busuk hati akan ada lagi sifat yang paling "terpuji" iaitu memfitnah..bila dah memfitnah faham2 sajala..porak-perandalah jadinya...

Kadang-kadang wajah seseorang juga mampu menipu perangai dan sikap disebaliknya..ada yang muka punya baik tapi hati sebusuk2 najis dan bangkai..ade muka nampak jahat tapi hati ya allah baik sangat..means jangan terpedaya dengan ketulusan wajah seseorang..pernah dengar kata ni dari seseorang...

"jadilah spt buah durian kasar d luar halus di dalam..jangan jadi seperti kedondong halus di luar tapi amat kasar didalam"

Manusia boleh berubah, yang penting niat ikhlas dan tekad nak berubah..yang jahat boleh jadi baik..dan yang baik tak mustahil boleh jadi jahat..semua itu bergantung kepada niat..Ada juga yang saya perhatikan bila orang lain membuat kesilapan riuh sekampung..itu ini di tabur cerita..walhal benda tu boleh diselesaikan, tapi itu la namanya manusia yang sentiasa fikir mereka lebih sempurna, padahal 1 apa pun tak ada..lagi satu bab mengata dia no satu walhal kesilapan diri sendiri lebih teruk daripada orang lain...

Saya menulis berdasarkan apa yang saya lihat..bukan sebab saya ni baik sangat,saya ni hanya manusia biasa yang x lari dari melakukan kesilapan..Maafkan saya jika ada yang terasa...mungkin kata2 saya terlalu kasar, ini la kelemahan saya dan inila saya...

Nota kaki: kepada yang busuk hati dan suka melihat orang porak peranda please la..buat dosa aja, penyakit hati tu..hospital oversea pun lom tentu dapat pulihkan..semuanya bergantung dari diri sendiri..so lu fikir-fikirlah sendiri..

sekian wassalam...

Friday, January 28, 2011

Buhsan...

Aku buhsan sangat hari ni okeh...
macam x tahu nak buat apa...
on fb pun membuhsankan...
men game pun asyik2 kalah buhsan sungguh..
Nampak 2 orang bugis lagi tambah buhsan n sakit hati...
Buhsan...buhsan..buhsan...

Thursday, January 27, 2011

Perjalanan hidup....

Terbaca satu blog..blog penulis novel kesayangan kak Norhayati Berahim..tertarik dengan ayat-ayat dalam novel beliau..

"Semua manusia hidup di muka bumi ni, perlu berkayuh. Berkayuh dengan cara mereka tersendiri. Siapa mahu hidup yang lebih pantas, akan kayuh dengan lebih laju. Siapa yang mahu hidup sambil lewa dan seperti orang bersiar, kayuhlah dengan perlahan macam orang makan angin.."
"Kayuh dengan sederhana. Karang kayuh laju-laju, kamu jatuh, naya aje. Kalau jatuh tengah jalan, takut digelek dengan kereta, kenderaan lain. Kalau jatuh terperosok dalam semak, kamu akan sakit tercucuk duri. Kayuh laju-laju pulak, akan merosakkan basikal kamu. Kayu perlahan pun tak boleh jugak. Perlahan sangat, bila nak sampainya? Biarlah sederhana. Kayuh yang tak cepat dan tak perlahan. Kamu sampai dengan cara yang cukup selamat"


Im not alone...

Nobody cares when im cry...
but...
u always beside me ...
thanks....


PMS...

hey eberibadi..u ols pernah dengar PMS tak...
kalau kat sabah ni lesen ni..Perbendaharaan Malaysia Sabah..mahal juga nak buat lesen PMS ni..
Tapi PMS yang aku maksud kan ni lain..ala sakit pmpuan...
adeiii aku sedang menderita..mood berubah semua berubah ..ni semua gara2 PMS ni..huh``

Malassss..rasa macam mau marahhh ja...

Tuesday, January 25, 2011

Busuk Hati...

Tak baik betul orang yang ada perangai busuk hati ni,
Lagi x baik kalau dah busuk hati..jadi penghasut lagi..
kalau jadi penghasut ja takpa
tapi kalau ada sifat tamak haloba lagi x baik..

Kenapa mesti busuk hati?
tidak puas ka dengan semua yang terjadi?
belum puas?
atau rasa suka lihat org bermasam muka?
atau tidak senang?
tapi kenapa?
rasa diri suda terlalu baik?
baik dari semua orang?

Semut d hujung dunia nampak..
gajah depan mata x nampak..

Lu fikir la sendiri....

Sunday, January 23, 2011

Biarlah....

Biarlah..
Mereka lebih penting dari aku...
Siapa aku??
Mungkin aku dan dia lebih tahu...

Biarlah...
aku sendiri dengan duniaku..
Tanpa campurtangan sesiapa..
kerana mereka lebih penting...

Biarlah...
semuanya berubah...
kerana mereka lebih bermakna...

Siapa aku??
Biarlah mereka tidak tahu...
kerana Mereka itu lebih penting dari segalanya...

Biarlah......


Thursday, January 20, 2011

Dia..

Lama dah aku x nulih dalam blog aku ni...cam maleh pun ade..aku rindu dia..pergh rindu la konon...
acheli 14-18 aku ade d kehel..sepanjang d kehel tu aku memang jumpa n keluar dengan dia aje..aku happy dengan dia..thanks sayang...

Saturday, January 15, 2011

today is my special day.....

Happy birthday to me..happy birthday to me...happy birthday to me..happy birthday to me.... happy macam nak senyum sepanjang bulan ni...
dapat present from my lovely darling Anas Dino...thanks dear i love you so much..thanks for everything...

Tuesday, January 11, 2011

Demam....

Lama dah aku x ada n3 baru..cam malas pun ada. sudah 2 weeks aku demam, pergh sedap aje demam..memula aku just batuk2 jak, pening kepala..syukur alhamdulillah baik tanpa kesakitan yang teruk..tak lama tu mama pula demam..ingatkan aku dah terlepas dari demam yang teruk, sebabnya aku tengok mama sampai x boleh bangun..badan pun panas..huhu...

Semalam badan mula rasa tak sedap..aku demam ke? mana mungkin,aku kan baru aje baik dari demam..huh~~ macam syall pun ada, masa d kedai tu badan dah mula sejuk n rasa cam mau mengiggil..cepat2 tutup kedai. Sampai rumah terus telan panadol 2 bijik..dear call pun rasa x semangat mau cakap, kepala berat sangat2, dengan batuk yang menjadi2...rasa sejuk semacam.. tidur tanpa was2 huhuhu...

Ntah apa setan yang mengejutkan aku terjaga kul 11pm..bangang tul aku tak leh tidur,sendirian la menahan sakit kepala keluar juga la air mata wanita..aku paksa tidur x sedar kul berapa aku terlena..

Bangun seawal kul 5.30am, buat minum n makan panadol, panas dah ok tapi kepala berat siot..teringin makan rendang..masak ayam percik..siap masak langsung aku tak selera..bagi dorang pakcik aja...

Sulis n paridah datang umah..5-5 sakit yang sama demam, belawanan pulak batuk huhuhu..esok kena g hospital jugak!

Thursday, January 6, 2011

aman nye barang2..

Ni stiickers..kalau aman x suka tampal ja
la di dinding rumah buat perhiasan heheh

Haa..yang ni pencil Transformers..murah aje
1 set Rm 1.oo je

Ni pulak sharpener..biru jugak warnanye
tapi bukan thomas n frens la...

Oil pastels (crayons) dulu-dulu kitaorang pun
guna crayons jugak..
aman suka ke Thomas n friends ni?

Ni Colouring Book aman..hope aman suke la
kalau x nak biar bagi adik.. :)
abaikan jari kaki yang comel tu